Biden şi Johnson au discutat despre schimbările climatice şi comerţ, în timpul întâlnirii de la Casa Albă

Preşedintele american, Joe Biden şi premierul britanic, Boris Johnson, au discutat despre pericolele schimbărilor climatice şi au glumit despre plăcerea călătoriei cu trenul, în timpul întâlnirii pe care au avut-o marţi în Biroul Oval, menite să evidenţieze alianţa americano-britanică.

Biden i-a spus premierului britanic – care se temea în trecut de faptul că relaţia sa apropiată cu fostul preşedinte Donald Trump ar putea afecta legăturile cu SUA, sub conducerea liderului democrat – că aşteaptă cu interes să vină în Marea Britanie, cu prilejul conferinţei pe tema încălzirii globale, ce va avea loc în decursul acestui an.

„Este fantastic să vedem că Statele Unite se ridică şi demonstrează un adevărat rol de conducere”, a spus Johnson, referindu-se la chestiunea încălzirii globale. Johnson a luat trenul Amtrak de la pentru a veni de la Adunarea Generală a ONU din New York la Washington, pentru întâlnirea cu Biden. „Ei vă iubesc”, i-a spus Johnson lui Biden, referindu-se la personalul din sistemul feroviar american. Biden a făcut naveta cu trenul timp de peste 30 de ani. „Vom discuta despre comerţ”, a spus Biden, întrebat despre un posibil acord comercial între Marea Britanie şi SUA, care ar avea o mare importanţa pentru Londra, după Brexit. Iniţial, Johnson s-a întâlnit cu vicepreşedintele Kamala Harris, care a declarat că SUA şi Marea Britanie sunt mai interconectate decât oricând până acum.

Gestionarea pandemiei, a schimbărilor climatice şi susţinerea democraţiei în întreaga lume rămân priorităţi de vârf pentru cele două ţări, a spus Harris. johnson a lăudat rolul Statelor Unite în evacuările pe cale aeriană de la Kabul şi a mulţumit guvernului american pentru ridicarea unei interdicţii asupra importurilor de carne de vită din Marea Britanie, după un focar de boala vacii nebune. „Aş vrea să mulţumesc guvernului american, pentu modurile diverse în care cooperăm acum – cred eu – la un nivel mai ridicat şi mai intens decât oricând”, a spus Johnson./mbrotacel/lalexandrescu

REUTERS – 22 septembrie