România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur (Klaus Iohannis)

Valorile democratice și ordinea internațională, restricțiile legate de pandemia de coronavirus și situația din Afganistan au fost câteva din temele intervenției pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. Este pentru prima oară de la începutul pandemiei când participanții sunt prezenți fizic la reuniunea ONU. Tot marţi, Klaus Iohannis a depus flori și s-a recules la memorialul construit pe locul fostelor turnuri gemene de la World Trade Center.
Reporter: Oana Bâlă – Pandemia de COVID-19, deși a afectat aproape toate aspectele vieții, a oferit și oportunități de adaptare, a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul intervenției naționale din plenul Adunării Generale a ONU. Şeful statului a precizat că este nevoie de o abordare inovatoare pentru a răspunde simultan la mai multe provocări, precum sănătatea, migrația, resursele limitate, schimbările climatice, sărăcia extremă și foametea.
Klaus Iohannis: Provocările globale necesită soluții comune, solidaritate și cooperare. România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli, având ONU la bază, sunt fundamentale pentru construirea unui viitor mai sigur şi mai bun. Pandemia ne-a arătat totodată că trebuie să găsim modalități de a reconstrui mai bine și mai ecologic, trebuie să ne reangajăm în procesul dezvoltării unor economii durabile, precum și a unor societăți reziliente, corecte și incluzive în care nimeni nu este lăsat în urmă.
Reporter: Pe de altă parte, șeful statului a afirmat că cea mai presantă problema cu privire la Afganistan este evacuarea în siguranță a afganilor care doresc să părăsească țara şi a adăugat că pandemia de COVID-19 a făcut intervenția umanitară și mai dificilă.
Realizator: La New York, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la congresul Partidului Național Liberal, care se va desfășura sâmbătă la București și a precizat că o soluție pentru actuala criză guvernamentală se va găsi după congresele USR PLUS și PNL. Într-o discuție cu jurnaliștii care îl însoțesc la New York, șeful statului a mai precizat că nu crede într-o eventuală demitere a guvernului și este de părere că premierul Florin Cîțu poate conduce executivul până la viitoarele alegeri.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITAŢI (22 septembrie)