Bulgaria, ameninţată de un nou lockdown

Matematicianul prof.Ognian Kuncev din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe a avertizat că, în curând, în Bulgaria va fi impus un nou lockdown.
„45% dintre bulgari susţin că nu s-au vaccinat şi nici nu intenţionează să o facă. Între timp, medicii avertizează că mai sunt disponibile doar 26% dintre paturile prevăzute pentru bolnavii de COVID-19 din Sofia. Cred că se va impune un nou lockdown, probabil undeva în jurul datei de 15 octombrie, când vom ajunge la circa 7.000 de îmbolnăviri pe zi. Vârful va fi în lunile noiembrie-decembrie, dacă nu controlăm situaţia”, a explicat matematicianul, adăugând că trebuie să se meargă dintr-un lockdown în altul, până când situaţia se va îmbunătăţi semnificativ.
Prof.Kuncev a prezentat graficul cu numărul lunar de infectări de la începutul pandemiei de coronavirus, care indică un vârf de îmbolnăviri în lunile septembrie-octombrie 2020, după care o scădere controlată.
„Din luna noiembrie, numărul de infectări a început să scadă uşor, deoarece pe data de 25 octombrie s-au închis toate localurile de noapte, iar din 10-15 decembrie, s-a redus semnificativ. Acest lucru se datorează lockdown-ului din 29 noiembrie. S-au închis şcoli, grădiniţe. Totul depinde de noi. Anul acesta, a reînceput creşterea numărului de noi cazuri din 10-15 februarie, după ce, pe 1 februarie, copiii au revenit în bănci. În lunile august-septembrie 2021, infectările au crescut din nou în mod alarmant, din cauza condiţiilor optime de răspândire a virusului, pe litoral. Varianta Delta este mult mai agresivă. Am fost la mare şi ne-am infectat, iar acum, copiii merg la şcoală şi nu se poate ca numărul de infectări să nu crească”, a subliniat prof.Kuncev.
Potrivit matematicianului, trebuie controlată purtarea măştilor şi păstrarea distanţei, însă este dificil de făcut acest lucru în cazul copiilor. Prof.Kuncev a precizat că aproape jumătate de milion de bulgari s-au întâlnit deja cu virusul, conform datelor oficiale, însă, în opinia sa, numărul acestora este de circa două milioane./ddaniela/sdm2
(www.novinite.bg – 23 septembrie)