Creșterea tarifelor la energie și gaze este determinată de un cumul de factori (Florin Cîțu)

Statul îi va sprijini pe românii care au nevoie pentru plata facturilor la energie și gaze naturale de la 1 noiembrie -spune premierul Florin Cîţu. El a precizat că vor fi găsite soluții și pentru companiile mici, pentru că altfel prețurile produselor vor crește, cu efect asupra inflației și dobânzilor.
Reporter: Petruța Obreja – Creșterea tarifelor la energie și gaze reprezintă un cumul de factori, consideră premierul Florin Cîțu, explicând că liberalizarea pieţei s-a făcut prea târziu și într-un moment în care prețurile se majorau în toată Europa. În plus, investițiile în aceste sectoare nu s-au făcut de ani de zile. Şeful executivului a explicat că vor fi luate decizii în sprijinul consumatorului casnic și non-casnic pentru această iarnă, însă trebuie creat un mecanism care să intre în funcțiune în situații excepționale ca aceasta, iar guvernul să nu mai fie nevoit să intervină prin ordonanță.
Florin Cîţu: Compensarea merge înainte, 1 noiembrie-31 mai, nu mai e niciun fel de discuție, românii pot fi foarte liniștiţi. E o situație excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei. Şi aici vorbesc pe consumatorul casnic și non-casnic.
Reporter: Potrivit premierului, este nevoie și de o discuție cu toate formațiunile politice responsabile din parlament pentru elaborarea unei strategii care să asigure, pe termen lung, independența energetică a României.#HUN/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 septembrie)