2020. szeptember 24

Elkezdődött a Mentsétek meg Romániát – PLUS (USR-PLUS) pártszövetségen belüli elnökválasztás második fordulója

A párt elnöki tisztségéért folyó versenyben a jelenlegi két társelnök, Dacian Cioloş és Dan Barna maradt versenyben. A választások online módon zajlanak. Az első fordulót Dacian Cioloş nyerte meg. Tekintettel azonban arra, hogy egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, így második fordulóra kerül sor.

Ionuţ Moşteanu, a pártszövetség szóvivője ismertette a politikai alakulat elnökválasztásának eddigi eredményeit: A 44.114 szavazati joggal rendelkező párttag közül 32,815-en adták le szavazatukat az első fordulóban. Ezek közül 15.111 szavazatot kapott Dacian Cioloş, ami az összes leadott voks 46%-a, Dan Barnara 14.404-en voksoltak, ez 43,9%-ot jelent. Irinel Darău 3,300 szavazatot összesített, ami 10,1%-ot jelent. A választási eljárás a második fordulóval folytatódik.

A közszolgálati rádió tudósítója Alexandra Cristea elmondta, hogy az eredményeket a pártszövetség jövő héten esedékes kongresszusán fogják hitelesíteni, ugyanakkor választják meg a politikai alakulat Országos Politika Választmányát. (Radio România Actualităţi)

November 1-től alkalmazzák az energiaár-támogatásokat

Ezt Florin Cîţu miniszterelnök jelentette be ma. A rendelkezés a háztartási fogyasztókra és a kis- és középvállalatokra is érvényes, amelyeknek a gazdasági ereje nem teszi lehetővé a magasabb energiaárak megfizetését – tette a hozzá a kormányfő.

Eközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, amelyiknek a célja a kis- és középvállalatok támogatása annak érdekében, hogy fedezni tudják a földgáz és a villanyáram megemelkedett árát. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke elmondta, hogy a jogszabály-tervezet két lehetőséget biztosít a fogyasztók számára: vagy az energiaszolgáltatók által kibocsátott számlák 50%-os ártámogatását, vagy azt hogy egy meghatározott időre azok, akiknek nincsenek fizetési hátralékaik leírhassák a profitadóból az energiaköltségek egy részét. (Radio România Actualităţi)

Sürgősségi kormányrendeletet fogadtak el a Biztosítottak Garanciaalapját szabályozó törvény módosításáról

A szerdán elfogadott jogszabályt az tette szükségessé, hogy csődöt jelentett a City Insurance biztosítótársaság, amelyik a kötelező gépjármű-biztosítások 60%-át bonyolította és ezt követően a biztosítások piaci ára radikálisan megnőtt. A sürgősségi kormányrendelet értelmében a Biztosítottak Garanciaalapja, a szóban forgó cég működési engedélyének bevonása után még 60 napig fizethet a biztosítottak helyett, az egyes biztosítási szerződések értékét pedig 500.000 lejre emelték. A Ziarul Financiar elemzése szerint a kötelező gépjármű-biztosítás díja február óta 145%-al emelkedett, az előrejelzések szerint pedig a drágulás a jövő hónapban is folytatódik. (RADOR Hírügynökség)

Éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el azokban a helységekben, ahol a SARS-CoV-2 vírus által fertőzöttek aránya – heti átlagban számolva – eléri a 6 ezreléket

7,5 ezrelékes fertőzöttségi arány esetén a karantént kiterjesztik az egész napszakra. Kivételt képeznek a Covid-19 ellen beoltott személyek, akik zavartalanul közlekedhetnek. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta magasabb mint 6 ezrelék, de alacsonyabb mint 7,5 ezrelék, ott pénteken, szombaton és vasárnap a boltok csak 18 óráig lesznek nyitva.

A 12 évesnél kisebb gyerekeknek nem lesz szükségük zöld igazolványra ahhoz, hogy bemenjenek a középületekbe. Florin Cîţu miniszterelnök az intézkedés bejelentésekor felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozásoktól függetlenül, a Covid-19 elleni védőoltások jelentik a betegség megelőzésének a legbiztosabb módját. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR