Erupția vulcanului Cumbre Vieja din La Palma se intensifică

În cursul nopţii, râuri de lavă s-au scurs pe pantele unui vulcan și au explodat în aer, pe insula spaniolă La Palma. Aeroportul local a fost închis, în condiţiile în care erupția s-a intensificat și a intrat în cea mai explozivă fază de până acum.

De când a început să erupă, duminică, pe mica insulă din Atlantic, vulcanul Cumbre Vieja a aruncat mii de tone de lavă, a distrus sute de case și a forțat evacuarea a aproape 6.000 de oameni. Autoritățile au anunţat sâmbătă că 160 de persoane evacuate vineri din alte trei orașe nu vor mai putea reveni la casele lor pentru a-și recupera bunurile din cauza „evoluției urgenței vulcanice”.

Experții au spus că vulcanul a intrat într-o nouă fază explozivă. „Măsurătorile de supraveghere vulcanică efectuate de la începutul erupției au înregistrat cea mai mare activitate energetică de până acum în cursul după-amiezii de vineri”, au transmis serviciile de urgență într-un comunicat emis vineri seara. Operatorul aeroportului spaniol Aena a anunţat sâmbătă că aeroportul de pe insulă a fost închis. „Aeroportul din La Palma este inoperabil din cauza acumulării de cenușă. Au început sarcinile de curățare, dar situația se poate schimba oricând”, se afirmă în comunicatul de pe Twitter.

La Palma, cu o populație de peste 83.000 de locuitori, face parte din arhipelagul din Insulele Canare. Vineri, pompierii au oprit operaţiunile de curățare din orașul Todoque, companiile aeriene şi-au anulat zborurile, iar autoritățile au evacuat localităţile Tajuya, Tacande de Abajo și o parte din Tacande de Arriba, după ce într-unul din flancurile vulcanului s-a deschis un nou crater.

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat vineri o undă de șoc masivă emanată de la locul erupției. Nu au fost raportate răni grave sau decese în urma erupției vulcanului, dar aproximativ 15% din recolta de banane, crucială, de pe insulă, ar putea fi expusă riscului, periclitând mii de locuri de muncă./opopescu/cionescu

REUTERS – 25 septembrie