UE trebuie să fie angajată în combaterea corupţiei şi susţinerea democraţiei în Bulgaria (preşedintele bulgar)

Preşedintele bulgar, Rumen Radev, s-a întâlnit cu membrii Grupului de monitorizare din cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European (LIBE), care a efectuat o vizită de lucru în Bulgaria. „Uniunea Europeană trebuie să fie puternic angajată în lupta împotriva corupţiei şi respectarea principiilor democraţiei în Bulgaria„, a subliniat şeful statului bulgar. La întâlnire a participat şi vicepreşedintele Iliana Iotova.
Consolidarea statului de drept, problemele legate de corupţie, precum şi protestele civile în masă din vara trecută în Bulgaria s-au numărat printre temele de dezbatere ale întrevederii.
Când tinerii ies în stradă şi protestează în masă împotriva corupției, se aşteaptă la un sprijin neechivoc din partea instituțiilor europene„, a precizat preşedintele Radev. Potrivit acestuia, pentru tinerii bulgari, UE reprezintă un pilon al democraţiei şi statului de drept şi, atunci când nu există o reacţie clară faţă de scandalurile de corupţie, speranţa se transformă în dezamăgire şi duce la emigrarea tinerilor din Bulgaria.
Şeful statului a subliniat că guvernul interimar, urmând principiile transparenţei şi responsabilităţii, a depăşit o serie de practici vicioase legate de corupţie ale cabinetului anterior, ceea ce a redat speranţa oamenilor că acest fenomen poate fi combătut. „Oamenii doresc o altă faţă a Bulgariei”, a menţionat Radev, solicitând un angajament real din partea instituţiilor europene pentru consolidarea statului de drept în ţara sa.
Problema privind pasivitatea procuraturii bulgare faţă de scandaluri răsunătoare de corupţie din Bulgaria şi, în acelaşi timp, activitatea demonstrativă în alte cazuri a fost ridicată şi de europarlamentari. Preşedintele a susţinut că necesitatea privind răspunderea procurorului general şi adoptarea unui mecanism eficient de monitorizare a activităţii sale se află pe agenda societăţii şi este ridicată în mod constant în Adunarea Naţională.
În replică la o întrebare adresată de membrii Parlamentului European cu privire la libertatea mass-media din Bulgaria, vicepreşedintele Iliana Iotova a afirmat că problemele sunt în mare parte legate de modalitatea netransparentă de finanţare şi distribuire a fondurilor de către puterea executivă. Vicepreşedintele a dat drept exemplu fondurile europene pentru strategii de comunicare, care au fost utilizate în trecut şi ca instrument de influenţare a mass-media. Potrivit acesteia, urmează să fie elaborate modificări legislative pentru a preveni astfel de abuzuri./ddaniela/asalar

www.bnr.bg – 25 septembrie