2021. szeptember 27

Bukarestbe látogat hétfőn az Európai Bizottság elnöke
Az Európai Bizottság elnöke hétfőn Bukarestbe látogat az európai újjáépítési tervvel kapcsolatos konzultációsorozata keretében. Ursula von der Leyen Klaus Iohannis államfővel és Florin Cîţu miniszterelnökkel is tárgyal. Az államfő 16 órakor fogadja az EB elnökét a Cotroceni-palotában, Ursula von der Leyen és a miniszterelnök találkozója 16.50-kor kezdődik a Victoria-palotában. Az EB elnöke utóbb Klaus Iohannisszal és Florin Cîţuval együtt felkeresi a Bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórházat, ahol közös sajtótájékoztatót tartanak. Ez az egészségügyi intézmény az egyik haszonélvezője az európai újjáépítési terven keresztül érkező támogatásoknak. Ursula von der Leyen bukaresti látogatásának fő célja a romániai országos helyreállítási terv kiértékelésének ismertetése. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Benyújtotta lemondását a házelnöki tisztségről Ludovic Orban
A vezető kormánypárt szombati tisztújító kongresszusán vesztes Ludovic Orban benyújtotta lemondását a képviselőházi elnöki tisztségről – ezt egyelőre azonban csak a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) juttatta el, az alsóházban nem iktatta. Orban gyakorlatilag az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta hétfőn lemondását a házelnöki tisztségből. Azt állította: azért nem iktatta a képviselőházban lemondó nyilatkozatát, hogy a párt élére megválasztott utódja, Florin Cîțu miniszterelnök ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL „visszaszerzi a többséget” a képviselőházban. Szerinte ugyanis a jelenlegi koalíciós válság közepette – miután az USR–PLUS szövetség kilépett a kormányból – a PNL a házelnöki tisztség feladásával most azt kockáztatná, hogy Marcel Ciolacut, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjét választják meg a posztra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Marcel Ciolacu gratulált a németországi szociáldemokraták választási győzelméhez
Gratulált a németországi szociáldemokratáknak (SDP) a szövetségi parlamenti választásokon elért győzelemhez Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. „Gratulálok Olaf Scholznak és a német szociáldemokratáknak a szövetségi parlamenti választásokon aratott hatalmas győzelmükhöz! A baloldalnak reális esélye van arra, hogy az elkövetkező években Németország sorsát irányítsa, és visszaadja Európa szociális és emberi dimenzióját” – írta Ciolacu. A PSD elnöke úgy vélekedett, fontos jelzés minden uniós ország számára, hogy Európa legerősebb államának választópolgárai szerint a jelenlegi válságos helyzetben a baloldali politika jobban tudja védelmezni őket. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)
Koronavírus Romániában: Az új esetek csaknem felét a fővárosban jegyezték
Az elmúlt 24 órában 5655 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak több mint 28 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán, közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Egy nap alatt újabb 109 fertőzött személy hunyt el az országban. Az új fertőzések csaknem felét, 2559 esetet Bukarestben regisztráltak. A főváros piros zónás 4,95 ezrelékes fertőzöttségi rátával. Ez a mutató Ilfov megyében a legmagasabb, már 5,93 az ezer lakosra jutó esetszám. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.27)