Noul președinte PNL, Florin Cîţu, anunță negocieri cu toate formațiunile politice

Premierul Florin Cîțu, noul președinte PNL, anunță negocieri cu toate formațiunile politice și deschide ușa inclusiv pentru PSD și AUR pentru a găsi o majoritate parlamentară care să îi susțină guvernul. După ce a obținut o victorie detașată cu echipa sa la alegerile interne din partid trebuie să păstreze pentru PNL și funcția de președinte al Camerei Deputaților și nu are mult timp la dispoziție pentru discuții, cu amenințarea unei moțiuni de cenzură deasupra cabinetului său. Opțiunea principală ar fi refacerea coaliției de dreapta, dar liderii USR PLUS au întărit duminică refuzul de a se întoarce la guvernare cu Florin Cîțu premier. Şi nici de la PSD și AUR nu au venit semnale pozitive. Din contră, PSD spune răspicat că zilele actualului guvern ar fi numărate, așa că se anunță o săptămână politică intensă. Detalii în relatarea semnată de Amalia Bojescu.
Reporter: Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din această funcție după ce a pierdut alegerile pentru șefia PNL. Decizia este unilaterală și irevocabilă, preciza fostul lider liberal, care susține că PNL trebuie să își asigure o majoritate parlamentară pentru a nu pierde a treia funcție în stat.
Ludovic Orban: Nu mai există cale de întoarcere. Eu sunt un om de onoare. O să rămân în funcție până se formează o majoritate parlamentară, care să împiedice alegerea funcția de președinte al Camerei a unui PSD-ist.
Reporter: Președintele PNL Florin Cîțu spune că partidul său nu va pierde această funcție și afirmă că majoritățile în parlament se negociază. Liderul liberal trebuie să negocieze și în privința susținerii guvernului pe care îl conduce, fiind deschis dialogului cu toate formațiunile politice. Florin Cîțu spune că varianta preferată rămâne în continuare coaliţia de dreapta PNL – USR PLUS și UDMR.
Florin Cîţu. Vor fi negocieri cu toți aceia care vor să susţină guvernul din toate partidele. În acest moment avem aşa: o alianță PSD – AUR – USR în Parlamentul României care vrea să dea jos guvernul. După ce ei se clarifică şi se definesc şi văd ce vor să facă putem să discutăm și noi.
Reporter: USR PLUS nu dorește însă să revină la guvernare cu Florin Cîțu în funcția de premier și nu renunță la moțiunea de cenzură depusă împreună cu AUR. Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe pe 28 septembrie pe sesizarea guvernului privind un posibil conflict juridic de natură constituțională între executiv și parlament. Dacă moțiunea USR PLUS – AUR are probleme social-democrații au pregătit deja un demers asemănător pentru demiterea guvernului Cîţu.
Președintele PSD Marcel Ciolacu: Categoric după decizia CCR-ului, dacă nu există conflict, imediat PSD va vota acea moțiune de cenzură. Dacă există conflict, Partidul Social Democrat va depune imediat moțiunea de cenzură și îi invită pe ceilalți să o voteze.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 septembrie)