România este câştigătoarea campionatului mondial de cous cous

Roma- România triumfă, cu bucătarul şef Claudia Maria Catana, la campionatul mondial Bia cous cous care s-a desfăşurat în localitatea San Vito Lo Capo (Trapani) şi la care, cu ocazia celei de-a 24-a ediții a Cous Cous Fest, au participat bucătari din 8 țări (Afganistan, Argentina, Italia, Maroc, Mauritius, România, Senegal și Spania). Propunerea câștigătoare a României, care a participat pentru prima dată la festival, a fost rețeta intitulată „Transilvania întâlnește cuscus-ul”, pe bază de raft de miel, rubarbă, boabe de cătină, ceapă albă, gălbenușuri de ou, smântână și frunze de dafin. Claudia Maria Catana, originară din Sibiu în Transilvania, este chef și patron al restaurantului Cucina ai monti din Bracciano (Roma), însă a avut experiențe şi în capitală, la restaurantul Enoteca la Torre, unde a lucrat împreună cu pluripremiatul chef Danilo Ciavattini şi, de asemenea, a colaborat cu restaurantul Mirabelle, o stea Michelin.
Italia, reprezentată de bucătarul din Palermo, Santo Petrocciani, câștigător al Campionatului Italian, a primit premiul special pentru cea mai bună prezentare a preparatului.
Spania, pentru care a concurat Juan Carlos Peña Pérez, a câștigat premiul pentru cea mai durabilă rețetă, în timp ce preparatul pregătit de bucătarul argentinian Lola Macaroff, a fost decretat ca fiind cel cea mai originală. Senegalul, reprezentat de bucătarul-șef Bamba Barry, a câştigat premiul „sănătate și integrare” acordat de proiectul european I-Care.www.ansa.it
https://www.ansa.it
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel