2021. szeptember 28

A szolgáltatási és kiskereskedelmi tevékenység mérsékelt növekedése várható szeptember-november közötti időszakban

A szolgáltató vállalatok és a kiskereskedelem vezetői mérsékelt aktivitásnövekedésre számítanak szeptember-november közötti időszakban, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által kedden nyílvánosságra hozott adatokból. Ebben az időszakban az építőiparban és a feldolgozóiparban viszonylagos stabilitás várható. Ami a munkavállalók számának alakulását illeti, a vállalatvezetők a kiskereskedelem mérsékelt növekedésére és az építkezések, szolgáltatások és feldolgozó ipar relatív stabilitására számítanak. A statisztikai hivatal adatai szerint díj- és áremelés várható mindezen területen.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Törvénytervezet a kötelező digitális zöld bizonyítvány bevezetéséről bizonyos szakmai kategóriák esetében

Az egészségügyi intézményekben dolgozó személyzetnek kötelező módón kell rendelkeznie a COVID-19 európai digitális igazolványal, vészhelyzetben, nyilatkozta kedd délelőtt Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszter az ezzel kapcsolatosan hétfőn társadalmi vitára bocsátott törvénytervezetre utalva.A dokumentum egyebek mellett előirányozza, hogy amennyiben az egszségügyi szemlyézet nem rendelkezik az emlitett igazolvánnyal, megtörténhet, hogy egy hónapra felüggesztik munkaszerződését és végső soron elbocsátják munkahelyéről. „Az egészségügyi dolgozóknak három lehetőségók van: vagy feveszik mindkét adag oltást, vagy már túlestek a betegségen és a virusfertőzés utáni 15-180 napos időszakban vannak, illetve ha elvégzik a gyors antigén vagy a PCR tesztet”, fűzte hozzá Cseke Attila. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

A Sanitas szakszervezeti szövetség elmarasztalja az egészségügyi személyzet kötelező beoltására vonatkozó törvénytervezetet

A Sanitas szakszervezeti szövetség elmarasztalja az egészségügyi személyzet kötelező beoltására vonatkozó törvénytervezetet és véleménye szerint e kötelezettséget éppen akkor rendelték el, amikor az intenzív osztályokon rengeteg a beteg. A törvénytervezet az egészségügyi személyzet számának a felére csökkenését eredményezi, pontosan a járvány negyedik hullámának csúcspontján, írják a szakszervezeti tagok Facebook-on tett bejegyzésükban. A szakszervezet világossá tette, hogy minden törvényes lehetőséget felhasznál e tervezet gyakorlatba ültetésének megakadályozásáért.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter felvette a harmadik adag oltást

Kedd reggel Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter felvette a koronavírus elleni harmadik adag oltást és arra ösztönözte a románokat, hogy oltassák be magukat. Mint hozzáfűzte, több mint egy millió százezer román igényelheti a harmadik oltást, mig kedd délelőtt több mint 12 ezer személy regisztrált a harmadik adag vakcina felvételéért. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Az Alkotmánybíróság elfogadta a kormány óvását, amelyet a bizalmatlansági indivány kapcsán nyújtott be

Az Alkotmánybíróság kedden elfogadta a kormány óvását, amelyet a Parlamenttel kirobbant konfliktus nyomán az USR PLUS által beterjesztett bizalmatlansági inditvány kapcsány nyújtott be. Mindemellett, a Parlament alapszabályzata szerint a bizalmatlansági inditvány követi törvényes útját. Az Alkotmánybíróság bírái úgy határoztak, hogy a Parlamentnek meg kell vitatnia az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és álláspontját az inditvány szavazás alá bocsátása során kell megfogalmaznia, tiszteletben tarva az alkotmányos és szabályzati követelményeket, az alkotmányos lojalitás elvének alkalmazása mellett.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 09.28)

Rozália Gănciulescu