Revista presei internaționale, 28 septembrie 2021

„Turneul meu Noua generație continuă. Mă aflu în România ca să văd cum începe redresarea în teritoriu. Next Generation EU pune bazele unei Europe mai verzi și mai dezvoltate digital” – acesta este un mesaj de pe Twitter al Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, care, luni, s-a aflat în România. Dar recentele alegeri pentru conducerea Partidului Național Liberal au continuat șii ele să atragă atenția presei. Din Franța, canalul de știri Euronews transmite că, „ în urma unor lupte interne, premierul român Florin Cîțu ajunge la conducerea partidului său”. Deși, în mod eronat, același canal transmite că Florin Cîțu ar fi fost, cităm, „reales” președinte al Partidului Național Liberal, de guvernământ, el precizează totuși că, „la Congresul PNL de sîmbăta trecută, Cîțu și-a adjudecat aproximativ 60% din voturi, comparativ cu procentul de circa 40% obținut de președintele partidului, Ludovic Orban”.
Dar după cum era de așteptat, presa internațională continuă să comenteze rezultatele recentelor alegeri din Germania, alegeri care s-au soldat cu victoria Partidului Social Democrat (SPD). Ziarul Frankfurter Allgemeine consideră însă că “învinsul candidat al Uniunii Creștin Democrate (CDU) ar mai avea încă șansa de a deveni cancelar” și că, “mai presus de orice, șansele sale sunt legate de o singură persoană, și anume, de Christian Lindner, președintele Partidului Liber Democrat (FDP), cu care Laschet este prieten și care lasă impresia că ar urma o alianță între perdanta CDU, Verzi și FDP”. Același ziar susține că “motivul ar fi simplu: Laschet și Lindner sunt prieteni”. O cunoscută revistă germană Stern, subliniază că “Laschet nu are deloc spirit autocritic și nu admite eșecul. El nu pomenește niciun cuvânt despre faptul că tocmai apariția sa din ultimele săptămâni a adus Uniunea Creștin Democrată în această situație”. Ziarul francez Le Monde încearcă să vadă însă partea bună a alegerilor: “Alianța pentru Germania, un partid de extremă-dreaptă, a înregistrat un recul, adjudecându-și doar 10,3% din sufragii, după procentul de 12,6% de la alegerile din 2017”. Cotidianul italian Corriere della Sera estimează și el că “succesul social-democraților este relativ, întrucât eventuala sa guvernare nu va putea fi hotărâtoare”. Ziarul mai adaugă că, “deși au obținut cele mai bune rezultate din istoria lor, Verzii au provocat totuși o deziluzie”. Iar cotidianul american The New York Times remarcă faptul că, “arătând obosit, liderul social-democrat Olaf Scholz ar fi spus că, în urma rezultatelor, reiese că alegătorii i-au acordat mandatul de a forma un guvern împreună cu două partide mai mici, respectiv, cu Verzii și cu liber-democrații”.
Să rămânem însă în Europa, unde estul dă din nou semne de neliniște în urma unor vești venite din Belarus și din Rusia. Din Belarus, președintele Aleksandr Lukașenko a avertizat că “va riposta împreună cu Rusia la manevrele pe care state membre ale NATO le organizează în Ucraina vecină”. Ziarul belarus Zviazda îl citează pe președintele Lukașeenko, care ar fi spus: “Trebuie să avem în vedere situația de la frontieră, dar nu doar în privința migranților. Avem probleme grave de apărare. În Polonia, este clar că trupele străine, mai ales cele din Statele Unite, nu sunt mobilizate împotriva Germaniei”, a subliniat președintele. “Vedeți că trupele NATO ajung în Ucraina. Sub masca centrelor de instrucție, există de fapt baze americane”.
Rusia se arată și ea neliniștită, iar Kremlinul a avertizat în legătură cu apariția unei “linii roșii”. Un ziar indian de limbă engleză.,The Times of India, citează surse de la Kremlin care au subliniat că “Rusia și Belarus vor acționa pentru a-și apăra frontierele”. Și în sfârșit, ziarul moscovit Kommersant ironizează Organizația Națiunilor Unite, pe care o numește “Dezorganizația Națiunilor Neunite”. Potrivit aceluiași ziar, “conform previziunilor, valurile politicii mondiale nu vor face decât să crească”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR