2021. szeptember 29

Két bizalmatlansági indítvány is fenyegeti a kormányt

A világjárvány körülményei közepette az ország politikai helyzete egyre bonyolultabb. A Cîţu-kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak. Az egyiket a Románok Egységééret Szövetség (AUR) és a Mentsétek meg Romániát – PLUS pártszövetség (USR-PLUS) kezdeményezte, a másikat a Szociáldemokrata Párt (PSD). A parlament vezetőségének döntése értelmében elsőként a Szociáldemokrata Párt kezdeményezését vitatja meg a törvényhozás.
A jelenlegi szabályozás értelmében egy parlamenti ülésszak ideje alatt csak egy bizalmatlansági indítványról lehet szavazni, következésképp az USR-PLUS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról csak a jövő évi tavaszi szesszióban dönthetne a törvényhozás. A szociáldemokraták szerint a jelenlegi politikai válság feloldásának egyetlen lehetséges módja az előrehozott választások kiírása. Ennek azonban a jelenlegi alkotmányos előírások mellett nagyon kicsi az esélye. (RADOR Hírügynökség)

Anca Dragu nem akar lemondani

A Szenátus elnöke ezt azután jelentette be, hogy tegnap az Alkotmánybíróság helyt adott a kormány alkotmányossági óvásának a Mentsétek meg Romániát – PLUS (USR-PLUS) pártszövetség és a Románok Egységéért Szövetség (AUR) közösen benyújtott bizalmatlansági indítványával kapcsolatban és Florin Cîţu miniszterelnök lemondásra szólította fel Anca Dragut. Válaszul a szenátus elnöke azt mondta, hogy akinek a jelen helyzetben le kellene mondania, az épp Florin Cîţu. Dragu szerint nincs összefüggés a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos alkotmánybírósági döntés és az ő lemondása között. Szerinte épp ellenkezőleg, a taláros testület a bizalmatlansági indítvány kezdeményezőinek adott igazat, amikor úgy döntött, hogy a megkezdett parlamenti eljárást folytatni kell. A politikus-asszony hozzátette, hogy a jelen helyzetben jó esélye van annak, hogy a Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt megszavazza a törvényhozás és Florin Cîţu miniszterelnököt leváltsák.
Anca Dragu az USR-PLUS politikusa. Miután ez a párt kilépett a koalícióból és bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen, több kormánypárti politikus és elemző annak a véleményének adott hangot, hogy ebben a helyzetben Anca Dragunak erkölcsi kötelessége lenne lemondani a Szenátus vezetéséről, hiszen tisztségét koalíciós megállapodás eredményeként kapta, amely egyezséget azonban épp az ő pártja rúgta fel. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

Tüntetnek a szállítmányozók

A fővárosi Victoria téren több tucat mikrobusz és kamion gyűlt össze. A szakma három nagy szakszervezetét nem tudta meggyőzni a kormányzat, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz, ezért azok embereiket egyenesen a kormány épülete elé küldték.
A szállítmányozók azért elégedetlenek, mert az adóhivatal meg akarja adózni a külföldi kiküldetéseikre kapott napidíjaikat, mi több, ezt visszamenőleges hatállyal tenné meg. A közszolgálati rádió riportere, Alex Lancuzov arról számolt be, hogy a több hónapja tartó egyeztetések eredménytelenek voltak, a kormány továbbra is fizetés jellegű jövedelemnek tartja a napidíjat, ami szerintük adóköteles. Az érdekvédelmi szervezeteknek elfogyott a türelmük és ma mintegy száz mikrobusszal és kamionnal töltötték meg a Victoria teret. Radu Dinescu, a Romániai Közúti Szállítmányozók Országos Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy a kormány által megígért adóelengedést sürgősségi kormányrendelettel és nem törvénytervezettel kellene megvalósítani, tekintettel arra, hogy annak átfutási ideje sokkal hosszabb. (Radio România Actualităţi)

Lemondott a mezőgazdasági miniszter

Adrian Oros a mai kormányülés előtt jelentette be lemondását. Megfigyelők a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tárcavezetőjének a lemondását azzal magyarázzák, hogy a politikus a PNL volt elnöke, Ludovic Orban támogatója, aki azonban a párt múlt hét végi kongresszusán elveszítette ezen tisztségét. Bár a lemondás egyoldalú jogi aktus, a miniszterek esetében a kormányfőnek 15 nap áll a rendelkezésére, hogy elfogadja azt, addig a tárcavezető a hivatalában marad. Florin Cîţu miniszterelnök egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy elfogadja-e a mezőgazdasági miniszter lemondását. Oros úgy véli, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart a jelenlegi kormány sohasem tekintette prioritásnak, ezért a tárca költségvetése is alatta maradt a valós szükségletnek. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR