Protest al transportatorilor în Piaţa Victoriei

Transportatorii protestează și la această oră în Piața Victoriei unde au adus zeci de camioane și microbuze. Trei confederații ale transportatorilor nu au putut fi convinse să vină la negocierile de ieri de la ministerul de resort și și-au trimis direct reprezentanți în fața guvernului.

Nemulțumirile lor sunt legate în principal de impozitarea diurnei acordate șoferilor care lucrează în afara țării și pe care ANAF vrea să o aplice și retroactiv. Reporterul Radio România Actualități, Alex Lancuzov, a fost printre protestatari. Are detalii în Radiojurnal.

Reporter: Transportatorii au adus la guvern aproximativ 100 de microbuze și camioane, nemulţumiţi de faptul că după mai multe luni de discuții ANAF nu renunță la impozitarea diurnei pe care o consideră venit salarial. Pentru amnistia fiscală promisă nu un proiect de lege este soluția, ci o ordonanță de urgență, explică Radu Dinescu secretar general, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România.

Radu Dinescu: Acţiunea cea mai simplă ar putea să vină din partea Ministerului Finanțelor, prin ordonanță de urgență. Din păcate, Ministerul Finanțelor nu sprijină ideea de amnistie, ca minister, ci o lasă la decizia politică a Parlamentului.

Reporter: Ce efecte produce impozitarea diurnelor, mai ales retroactiv?

Radu Dinescu: Păi, ca să aveţi o idee, principalul, solicitat de ANAF, este în jur de 80-90.000 de euro, plus accesorii, sumele urcă la 150.000 de euro pentru fiecare șofer pe care l-a avut o firmă de transport în ultimii cinci ani.

Realizator: Ministrul finanțelor, Dan Vâlceanu, s-a întâlnit ieri cu două asociații patronale din transporturi care au renunțat la protest după ce au primit promisiunea că o lege pentru amnistia fiscală a firmelor din domeniu va fi trecută prin parlament până la jumătatea lunii noiembrie./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 septembrie