Autorităţile Republicii Moldova au anunţat preţul plătit pentru gazele naturale ruseşti în luna octombrie

Vicepremierul moldovean şi ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a anunţat preţul pe care îl va plăti Republica Moldova pentru gazele naturale ruseşti în luna octombrie 2021. Ministrul Spînu a precizat că Republica Moldova va primi gaze din Rusia în luna octombrie la un preţ de 790 USD în loc de 200 USD. În luna octombrie, Federația Rusă va livra Republicii Moldova gaze naturale la un preț de piață stabilit la 790 USD pentru mia de metri cubi, față de 200 USD, preţ la care republica a achiziţionat în trecut, dar țara dorește să semneze un contract pe termen lung cu concernul Gazprom, în condiții favorabile, a declarat vicepremierul moldovean şi ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing susţinut vineri, 1 octombrie. Contractul preferențial privind livrarea de gaze ruseşti în Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie, dar joi Spînu a precizat că acordul a fost prelungit cu încă o lună pentru a nu întrerupe aprovizionarea republicii cu gaze naturale.
„Vom primi gaze la un preţ de 790 USD în luna octombrie. Indiferent de această situație, până la finalizarea negocierilor și până la semnarea unui contract pe termen lung, tariful pentru populație nu se va schimba. Negociem un contract în condiții mult mai favorabile”, a mai afirmat el.
Prețul mediu anual de cumpărare a gazelor naturale ruseşti plătit de Republica Moldova în acest an a fost de 200 USD pentru mia de metri cubi.
„Săptămâna viitoare voi participa la St. Petersburg International Gas Forum/Forumul Internațional de Gaz de la Sankt Petersburg și voi continua negocierile cu cei din Gazprom. Ne așteptăm să semnăm un contract pe termen lung cu Gazprom, în condiții mult mai favorabile; pe la sfârșitul lunii octombrie vom prelungi contractul sau vom încheia un nou contract”, a adăugat Spînu.
Potrivit acestuia, Republica Moldova speră ca pe viitor să găsească o formulă mult mai avantajoasă pentru formula de calcul al preţului la gazele naturale. Cu toate acestea, situația actuală de pe piața globală a gazelor este fără precedent, astfel încât Republica Moldova este gata să prelungească contractul pentru încă un an în condițiile care erau în vigoare până în luna septembrie 2021./vdraguta/avladucu

www.ria.ru – 1 octombrie