Crescătorii de porci din Marea Britanie avertizează că vor fi obligaţi să ucidă mii de animale, din cauza lipsei forţei de muncă

Realizator: Laurenţiu Văduva – Crescătorii de porci din Marea Britanie avertizează că vor fi obligaţi să ucidă mii de animale, din cauza lipsei forţei de muncă. Partea cea mai critică este lipsa măcelarilor, iar principala cauză este Brexitul. Înainte de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, personalul din numeroase măcelării provenea, în proporţie de până la 80%, din Europa Centrală şi de Est, mulţi părăsind între timp Regatul Unit. Aura Neag relatează de la Londra:

Reporter: Fermele din Marea Britanie, care produc în masă carne de porc, pot funcționa doar cu ajutorul abatoarelor. De mai bine de trei săptămâni, mulți fermieri nu își mai pot duce animalele la abatoare întrucât acestea nu au destui măcelari. Rob Mutimer este președintele Asociației Crescătorilor de Porci. El a declarat la BBC că până la 150.000 de animale care au ajuns la maturitate așteaptă să fie sacrificate.

Rob Mutimer: Situaţia în acest sector s-a înrăutăţit vizibil în ultimele trei săptămâni. În două săptămâni vom fi nevoiți să luăm în calcul să ucidem în masă mii de animale în această țară.

Reporter: Brexit este una din cauzele principale ale crizei forței de muncă. În multe abatoare, 80% din angajaţi erau înainte de Brexit din centrul și estul Europei. După Brexit și în contextul pandemiei, mulţi s-au întors acasă. Acum este nevoie de viză de muncă pentru a lucra în Marea Britanie. Toţi aceşti factori au făcut ca majoritatea măcelarilor est-europeni să nu se mai întoarcă în Marea Britanie. Crescătorii de porci cer Guvernului de la Londra să aprobe urgent vize de muncă pentru muncitori din străinătate.#HUN/aburtica/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 octombrie