Pereții unei case au marele avantaj că li se poate modifica oricând aspectul, prilej de transformare şi punere în valoare a întregului spațiu. O cameră anostă poate fi schimbată instantaneu într-una aerisită, proaspătă, dulce şi delicată, prin aplicarea unei vopsele în nuanțe pastel, în vreme ce o cameră prea mare, rece şi distantă se poate transforma cât ai clipi într-una mai confortabilă prin aplicarea unui tapet în nuanţe închise cu un model izbitor. Există o mulţime de argumente pro și contra folosirii vopselei sau tapetului, dar factorii cei mai importanţi sunt uşurinţa aplicării, costul și versatilitatea fiecăreia dintre cele două opţiuni. Sunteţi decişi să redefiniţi pereţii casei voastre, dar nu sunteţi siguri dacă să-i vopsiţi sau să-i „tapetaţi”? În primul rând este important să rețineți că nu trebuie să alegeți doar una dintre variante. Multe spaţii ideal concepute includ atât vopsea cât şi tapet în designul lor interior. După examinarea tuturor factorilor, voi sunteţi cei care decideţi dacă tapetul adaugă culoare, viaţă şi substanţă unei camere, în care vopseaua, pur și simplu, nu poate face acest lucru, și dacă poate fi o opțiune rentabilă pe termen lung. Dacă sunteți în căutarea unei culori foarte specifice, sau doriţi să aveţi posibilitatea de a schimba culorile din când în când, puteţi lua în considerare o combinaţie între cele două tehnici, şi anume, tapetul vopsit. Suprafaţa acestor tapete poate fi vopsită de mai multe ori, ele fiind vândute sub formă de suluri albe. Vopseaua aderă uşor şi repede, fără a se produce multă murdărie în jur, graţie texturii speciale şi a designului unic la nivel de imprimeu. Redecorarea camerelor devine astfel o joacă, nefiind nevoie ca fâşiile de tapet existent să fie îndepărtate. Cu surprinzătoare detalii tactile și o multitudine de efecte texturate, desene și modele din care puteţi alege, tapetul vopsit reprezintă tot ceea ce este mai bun din ambele „lumi”.


Avantajele şi dezavantajele vopselei

 Avantaje

Un strat proaspăt de vopsea poate transforma aspectul unei camere, prin adăugarea unei note decorative stabilind tonul pentru proiectarea de ansamblu.

* Puteți face un spaţiu mic să fie perceput mai mare prin alegerea unei culori deschise sau puteți face un spaţiu mare să se simtă mai intim, dacă optaţi pentru o culoare mai închisă. Posibilităţile de design sunt limitate doar de imaginaţia voastră.

* Vopseaua este de foarte mulţi ani cel mai popular „tratament” pentru pereţi, dat fiind preţul redus şi tehnica facilă de a da camerei o nouă înfăţişare instantanee. Aceasta poate fi folosită pentru a atrage atenția de la o caracteristică, sau pentru a ascunde un neajuns.

* Aveţi nevoie de mult mai puțin timp de pregătire pentru zugrăvit decât pentru tapetat, cu mult mai puţin tam-tam. Aceasta poate ascunde micile imperfecţiuni ale pereţilor (mai ales dacă folosiţi una non-reflectorizantă), în timp ce tapetul le poate exagera. Mascarea defectelor depinde foarte mult şi de tipul de luciu pe care îl utilizaţi. Amintiți-vă întotdeauna de această regulă: cu cât există mai puțin luciu în vopsea, cu atât vor fi mai puţine defecte de suprafață.

* Vopseaua este şi mai versatilă decât tapetul, întrucât oferă luminozitate, prospeţime şi amploare unui spaţiu. De asemenea, vă va fi mult mai ușor să aplicaţi un nou strat de vopsea decât un nou strat de tapet. Este adevărat că, aşa cum vă precizam şi mai sus, există posibilitatea de a revopsi inclusiv tapetul, dar gândiţi-vă că straturile repetate vor arăta total inestetic, tapetul acoperit cu vopsea fiind şi foarte dificil de îndepărtat.

* Există două tipuri de vopsea: pe bază de apă și pe bază de ulei. În timp ce vopselele pe bază de apă sunt lavabile și se usucă rapid, cele pe bază de ulei se usucă mai greu şi nu sunt rezistente la căldură, dar abundă de culoare și sunt foarte durabile. Ambele tipuri sunt disponibile într-o gamă de finisaje, de la mată la foarte lucioasă.

* Să nu uităm nici de numărul nelimitat de combinații pe care îl oferă aplicarea vopselei. În afară de opțiunile găsite la primă mână într-un magazin de specialitate, puteți combina diferite culori de vopsea pentru a produce mai multe transformări. În mod evident, nu puteți combina fâşiile de tapet.

 Dezavantaje

* Cu toate acestea, există şi dezavantaje ale zugrăvitului. Vopseaua pe baza de ulei special are nevoie de un timp mai mare de uscare între aplicarea straturilor suplimentare. Este recomandat să fie aplicată de un profesionist, deoarece are tendința de a se scurge. Cu cât este mai mare conținutul de ulei în vopsea, cu atât este mai puțin rezistentă.

* Una dintre alegerile cele mai dificile cu care se confruntă orice decorator, fie el amator sau profesionist, este de a se decide între vopsea şi tapet. Ceea ce face procesul dificil este că nu există „cea mai bună” alegere pentru că fiecare are propriul set de argumente pro și contra. Chiar dacă lacul este mai ușor de aplicat, acesta totuşi nu poate fi folosit pe o suprafaţă deteriorată sau murdară. Aveţi nevoie de o muncă pregătitoare considerabilă, inclusiv să amestecaţi, sablaţi, spălaţi pereți și, în unele cazuri, să aplicaţi un strat de grund.

* Vopseaua poate oferi doar o culoare într-un spectru foarte limitat de finisaje de la mat la lucios. Tapetul, pe de altă parte, vine într-o gamă uimitoare de modele cu o selecție incredibilă de efecte frumoase, cum ar fi perlă și sclipici, cerneluri superioare, piele de căprioară, geluri, mărgele, folii, texturi mătăsoase în relief, și imitaţii naturale (lemn, cărămidă)… pentru a enumera doar câteva.

* Vopseaua poate crăpa și poate căpăta fisuri în timp, astfel încât va trebui să o aplicați din nou şi din nou. De asemenea, se va face destul de multă murdărie, putând păta foarte ușor tavanul, mobilierul sau electrocasnicele.

* Vopseaua poate elibera, de asemenea, compuși organici volatili (COV), care sunt nocivi pentru organismul uman. Vopselele pe bază de ulei conţin substanţe chimice cum ar fi rășini, metale, pigmenți și solvenți care sunt şi ele dăunătoare atât oamenilor, cât și mediului. Chiar dacă are o rată de rezistenţă de la 5 la 10 ani, există totuşi „şansa” de a vă dori o primenire a spaţiului mult mai mai frecventă.


Avantajele şi dezavantajele tapetului

Avantaje

* Tapetul a fost dintotdeauna atemporal, dar acum mai mult ca oricând revine în forţă. În primul rând, tapetul, din hârtie sau vinil, poate dura până la 15 de ani sau chiar mai mult, ceea ce îl face mai rentabil pe termen lung. Este general acceptat faptul că aplicat în mod corespunzător tapetul va dura 3 ori mai mult decât vopseaua. Aderă ușor și lin, dar dacă pereţii au mici scobituri sau bobiţe nu o să prindă decât după o „şlefuire” serioasă a suprafeţei.

* Uitaţi de „fundalul” lipicios din anii ’70 – ’80. Tapetul modern, elegant și stilat, poate adăuga căldură, profunzime, efect, frumuseţe și stil unei încăperi, ceea ce monotona vopsea nu prea poate crea. Modelele şic, texturile interesante și imprimeurile frumoase au un efect de impact asupra decorului general.

* Tapetul poate fi aplicat fie şi numai pe un singur perete ca o caracteristică sau ca accent. Poate fi, ce-i drept, mai greu de realizat decât zugrăvitul, dar se va dovedi o investiţie mult mai bună pentru că va dura mai mult timp, acesta fiind de neegalat în valoarea estetică pe care o aduce într-o cameră.

Dezavantaje

* Dar… există şi dezavantaje. În condiții de umiditate crescută, lipiciul poate slăbi și poate provoca o imagine de fundal descuamată. Pentru a evita acest lucru, utilizați-l cu măsură în zonele predispuse la umezeală, cum ar fi băi, dependințe și subsoluri. De asemenea, se poate murdări și deteriora cu ușurință.

* De-a lungul timpului poate fi aproape imposibil să potriviţi culoarea sau modelul tapetului cu restul decorului şi veţi fi nevoiţi să-l înlocuiţi sau veţi fi îngrădiţi de el. O să spuneţi că întotdeauna veţi păstra 2 sau 3 role de tapet prin casă şi că puteţi înlocui doar fâşiile deteriorate. Da, dar trebuie să fiţi conștienți de faptul că tapetul deja existent pe pereţi va arăta mai stins şi mai şters în comparație cu rolele noi din cauza decolorării de la soare sau a uzurii.

* Este, fără îndoială, mult mai costisitor de înlocuit. Scoaterea „fundalului” existent poate fi o sarcină plictisitoare, care necesită răbdare și instrumentele potrivite pentru a fi eficientă. Desprinderea tapetului se poate face cu substanțe chimice sau instrumente de decapare, dar trebuie să aveţi grijă pentru că acestea pot afecta peretele.

* Nu este deloc uşor de aplicat. Trebuie să măsurați zona care urmează să fie acoperită, să taiaţi bucata de tapet, să pregătiţi adezivul, să-l lipiţi perfect de perete, și apoi să verificați toate colțurile pentru eventualele cute. Şi asta doar la prima mână. O „instalare” profesionistă va crește şi mai mult costurile totale (care vor varia şi în funcţie de numărul şi dimensiunea camerelor), dar, poate crește mult şi şansele ca tapetul să arate foarte bine. Minunata lume a finisajelor de perete este vastă și „personalizabilă”, indiferent de ce alegeți, atât tapetul cât şi vopseaua (sau poate chiar pe amândouă) dând casei dvs. culoare și un efect original.


Cum alegem corect vopseaua pentru pereți

De ce suntem foarte atrași de un anumit loc și neliniștiți în altul? De ce preferăm un anumit produs în defavoarea altuia? Datorită culorilor. Mulți sociologi, și chiar și psihologi, susțin că un produs ne îndeamnă să-l cumpărăm pentru ambalajul colorat care ne îmbie încă de la primul contact – un fel de dragoste la prima vedere. Așadar, mai mult de 70% din înclinația spre un anumit obiect, produs sau loc o reprezintă culoarea, bineînțeles făcând loc și formei și mirosului. Cea mai importantă chestiune legată de culori este că și ele au o psihologie a lor. Efectele acestora, fizice sau psihice, sunt pe cât de semnificative pe atât de subtile. Utilizarea lor nu are ca rezultat o ecuație bine definită între „culori și stările noastre”, așa cum poate v-ați aștepta. Oriunde ne aflăm răspundem stimulilor de culoare, dar valoarea culorii este adesea subestimată. Pereții reprezintă 60% din „prestigiul” unei încăperi, astfel că trebuie să le acordați o atenție specială. Cu gama extrem de variată de culori disponibilă astăzi, poate fi dificil să știți cu exactitate de unde să începeți. Și dacă sunteți ca majoritatea proprietarilor care doresc să se asigure nu doar că aleg culoarea potrivită, ci că schema de culori va pune într-un acord desăvârșit toate camerele, de la interior la exterior, vă înțelegem perfect. Vestea bună este că există mai multe resurse disponibile care să vă ajute să creați cu încredere paleta personală.

Sfaturi pentru alegerea culorii perfecte

* Planificați ceea ce vopsiți. Faceți o schiță a tot ceea ce trebuie vopsit înainte de a începe să alegeți schema cromatică -pereți, plinte, uși, cornișe, mobilă. Această listă de elemente va deveni „rețeta” dvs.

* Lucrați cu lumina. Din ce direcție provine?La ce oră din zi intenționați să folosiți camera?Felul în care culoarea apare în lumina naturală și cea artificială este foarte diferit. Numai în lumina naturală se poate vedea cea mai adevărată reflexie a unei culori. Lumina incandescentă scoate tonurile calde și de gălbui dintr-o culoare, iar cea fluorescentă aruncă ascuțite tonuri albăstrii. Așadar, o culoare puternică ar putea să fie prea luminoasă și copleșitoare atunci când este utilizată pe toți pereții sau lângă o fereastră de mari dimensiuni, dar ar putea fi eficientă dacă este folosită pe un zid de accent cu lumină indirectă.

* Creați iluzii.Vopseaua poate fi un aliat puternic în a ascunde unele detalii arhitecturale pe care doriți să le mascați. „Anulați-le” prin vopsirea în aceeași culoare ca și pereții.Pe de altă parte, dacă doriți ca ceva anume să iasă în evidență, faceți-o subtil, prin utilizarea unui ton mai puternic sau mai pronunțat, într-o culoare diferită.Aceași regulă funcționează și în cazul mobilierului.Dacă aveți o piesă de artă pe care doriți să o evidențiați, alegeți o culoare dominantă a obiectului respectiv ca fundal al său, în loc de alb;dar dacă aveți un element mare de mobilier, cum ar fi un dulap, reduceți-i dominația vizuală prin vopsirea în aceeași culoare ca și pereții.

* Începeți cu pași mici. Dacă nu sunteți siguri de unde să începeți cu vopsitul, experimentați într-un spațiu mai mic, ca un hol, o baie de serviciu sau o debara. Ideea este să alegeți o zonă în care să puteți vedea rezultatele imediat și să puteți îndrepta eventualele nemulțumiri. Faima vopselelor este că sunt extrem de versatile. Poate fi foarte ieftin să experimentați cu culori în doze mici. Flash-urile neașteptate de culoare în interiorul unor dulapuri sau pe partea inferioară a unor rafturi pot arăta fermecător. Tratați vopsitul casei ca pe o aventură!

* Țineți cont de ordine – Un lucru foarte important pe care trebuie să-l luați în considerare este ordinea în care sunt vopsiți pereții unei încăperi. În mod normal se începe cu vopsirea tavanului, apoi se vopsesc pereții, iar în final, dacă este cazul, aplicați un strat de vopsea și pe podea. Tavanul este cel mai dificil de vopsit, întrucât presupune o serie de manevre și poziții destul de inconfortabile. Colorarea tavanului se începe cu vopsirea marginilor cu ajutorul pensulei, după care se realizează procesul propriu-zis folosind un trafalet cu mâner. Așteptați ca vopseaua de pe tavan să se usuce și abia apoi puteți începe și vopsirea pereților. Ca și în cazul tavanului, începeți lucrul la pereți prin vopsirea marginilor, circa 2-3 cm, a zonei unde aceștia se întâlnesc cu tavanul, precum și a porțiunilor unde se află ușile și ferestrele, folosind și de această dată o pensulă. De preferat ar fi să utilizați bandă adezivă sau folie pentru a acoperi ușile și geamurile astfel încât să nu le stropiți din greșeală. Este bine ca vopseaua să fie aplicată în dungi diagonale sau în zig-zag, iar mai apoi în linii mari de sus în jos pentru uniformizare. Dacă v-ați apucat de un perete este bine să-l și terminați și apoi să treceți la un altul. Puteți evita formarea dungilor între două suprafețe vopsite, prin aplicarea unui strat pe bucăți pătrate de circa 1-1,5 m. În ceea ce privește vopseaua lucioasă este indicată aplicarea ei pe bucăți mici.

* Alegeți numai culorile care vă placindiferent de ce se poartă. Există atât de multe persoane care se simt constrânși de necesitatea ca totul să fie de bun gust sau la modă. Nu trebuie să vă simțiți vinovați că într-o casă tradițională sau clasică ați folosit culori ultra-moderne.

* Optați pentru tranziții domoale – Pentru o tranziție lină între spații, încercați să alegeți o culoare pentru o singură cameră și să vopsiți spațiul adiacent într-o nuanță de două ori mai deschisă sau mai închisă, folosind tonuri ale aceleiași culori. Atenție, de foarte multe ori termenii de „nuanță” și „ton” sunt utilizați ca și cum ar fi sinonimi. Ei bine, nu sunt! Tonurile unei culori sunt drumul pe care o culoare îl poate parcurge către alb sau negru, iar nuanțele sunt obținute prin virarea unei culori către o altă culoare. Atât tonurile cât și nuanțele unei culori sunt nelimitate ca număr, iar combinațiile sunt de ordinul sutelor de mii. Lucrurile se pot complica și mai mult în momentul în care apar în ecuație și tonurile nuanțelor, pentru că fiecare nuanță rezultată din amestecul a două culori poate vira, la rândul, ei către alb sau negru.

* Niciodată nu este prea multă culoare.Creați un perete accent într-o culoare contrastantă sau complementară.Un colțișor, un ungher, o firidă sau peretele din spatele tăbliei patului pot fi potențiali candidați la funcția de „pereți accent”.

* Gândiți-vă la starea de spirit– Când selectați o culoare, luați în considerare starea de spirit a unei camere.În general, într-un dormitor doriți să creați sentimentul de odihnă și relaxare, sau chiar de dramatism și intimitate. Culorile moi, reci și neutre creează, de obicei, o stare de liniște, în timp ce culorile puternice sunt pentru dramatism.Vreți ca o zonă de luat masa să se simtă primitoare și stimulatoare sau să pară formală și calmă? Pentru mai multă căldură, se adaugă nuanțe contrastante ceva mai luminoase, celemai profunde, ca albastrul, verdele și neutrele dând, în schimb un aer mai formal. Doriți pentru copii o cameră plină de energie și interesantă sau, din contră, ordonată și odihnitoare?Aveți grijă să nu suprastimulați copiii cu nuanțe intens luminoase.Este posibil să nu cunoașteți, dar unele culori prea luminoase pot duce la neliniște și iritabilitate.

* Testați alegerea făcută– Sporiți-vă încrederea prin testarea culorilor pe o planșetă sau un carton de dimensiuni mari, sau pe diferite porțiuni ale unui perete. Nu vă fie teamă să mergeți dincolo de zona de confort: adoptați culori vii, puternice sau mai blânde, cum ar fi neutrele adânci ca ciocolatiu sau verde-măslin, și tratați-le ca nuanțe principale sau de accent. Adăugați dramatism cu o culoare mai puternică pe tavan.Plafoanele fumurii pot schimba în mod dramatic întregul aspect al camerei.

* Adăugați adâncime cu finisaje decorative – Transformați-vă pereții plați și plictisitori în zone interesante și personale cu texturi vizuale subtile sau dramatice și cu culori întrerupte.Finisajele lustruite minerale sau metalice și glazurile colorate stratificate completează adâncimea unei încăperi.Câteva exemple de metale ușor reflectorizante sunt cele de mica, cupru, cositor, bronz și, desigur, de argint și de aur antichizat.

* Urmați roata culorilor – Roata culorilor este un instrument de mare referință pentru modificarea și intensificarea a două sau mai multe culori.De exemplu, roșu și verde, care sunt complementare (adică opuse), sunt cele mai intense atunci când sunt utilizate împreună.Ați putea fi surprinși în cât de multe combinații funcționează perfect alăturate. Puteți astfel deveni complet atrași de noi palete de culori.Roata culorilor ilustrează, de asemenea, temperatura vizuală a unei culori.Trageți o linie de marcaj pe roata cromatică de la galben-verde până la roșu-violet;veți vedea că toate culorile de pe partea stânga sunt calde, iar culorile de pe dreapta sunt reci.

* Reguli de vopsit pentru spații mici – Regula numărul unu când vine vorba de spații mici?Nu există! Amestecurile de culori pot aduce o notă personală oricărui spațiu, indiferent de dimensiunile lui. Credeți că o culoare este plictisitoare?Creați variații mai profunde sau mai subtile, în funcție de grupul de culori, cu finisaje de vopsea contrastante.Pentru o culoare accent, selectați o nuanță mai caldă (mai mult spre roșu) sau una mai rece (mai mult spre albastru) pentru a completa grupul de culori principale.Pentru o ambianță mai liniștită, asigurați-vă că nuanțele nu sunt foarte luminoase.Albul sau o tentă de alb-murdar poate fi un accent frapant dacă este folosit ca ornament alături de un grup de culori monocromatice.

* Alegeți finisaje diferite de vopsea – O singură culoare folosită pe pereți și ornamente capătă o nouă semnificație atunci când este aplicată în diferite finisaje.De exemplu, culorile pereților și imprimeurilor pot rămâne în aceleași nuanțe, dar utilizați o variantă mată și mai puțin reflectorizantă pe pereți și una satinată sau semilucioasă pe părțile tapițate ale mobilei.Culoarea va apărea ușor diferit pe fiecare dintre aceste suprafețe.Este o modalitate bună de a crea un aspect coerent în camere cu multe ferestre și uși, și cu pereți relativ mici. Atunci când culorile alese sunt cele bune, acestea pot: spori sentimentele de sănătate și bunăstare, modifica temperatura percepută (făcând ca spațiul să se ​​simtă mai cald sau mai rece), transforma spațiul perceput (făcând ca spațiul să se ​​simtă mai mare, sau mai confortabil și intim), ilumina zonele întunecate, crea mister și romantism în zonele plictisitoare și energiza zonele statice.


(Photo by ALAIN JOCARD / AFP)

Cum alegem corect tapetul

Puține elemente decorative au depins de capriciile vremurilor mai mult decât tapetul. De-a lungul istoriei, acest finisaj pentru pereți s-a bucurat de o mare popularitate, dar și de perioade în care detractorii săi i-au imputat faptul că unele imprimeuri hărțuiesc pur și simplu privirea și aglomerează inutil orice spațiu. Realitatea este că tapetul, ca orice altă piesă din compoziția unui decor, are un efect important asupra atmosferei. Fiind aplicat pe suprafață generoasă a pereților, impactul sau este cu atât mai puternic, așadar alegerea tapetului potrivit trebuie făcută în funcție de mai mulți factori. Tapetul este un element de design care poate transforma complet o încăpere și care dictează atmosfera mai eficient decât piesele de mobilier. Imprimeul său, în funcție de ritmicitatea motivelor, poate da spațiului un aer dinamic sau mai multă stabilitate. Dacă este reliefat, adaugă profunzime unui perete monoton, iar combinațiile potrivite de culori relaxează sau energizează.

Tipuri de tapet decorativ

Când alegeți tapetul potrivit pentru fiecare cameră, veți ține cont nu doar de aspectul acestuia, ci și de tipul materialului (pentru a decide mai ușor dacă este suficient de rezistent pentru condițiile din spațiul respectiv sau dacă este suficient de sigur) și de costuri. Nu este necesar să investiți o avere în tapetul cu care veți decora pereții unui spațiu de trecere, cum este holul de exemplu, însă în living, unde toată familia se adună pentru a petrece o mare parte din timpul liber și unde sunt primiți oaspeții, ar fi mai bine să vă asigurați un buget mai permisiv. În prezent, există o diversitate de tipuri de tapete decorative. În funcție de materialul din care sunt realizate, puteți alege pentru amenajarea unei camere între următoarele categorii:

* Tapet din hârtie – Tapetul din hârtie este, probabil cel mai folosit la decorarea pereților. Disponibil într-o mulțime de combinații de culori și modele, acest tip de tapet poate fi realizat dintr-unul sau două straturi de hârtie, a doua variantă fiind de preferat, pentru că nu se rupe foarte ușor la montaj, în cazul în care este necesară vreo modificare în aplicarea acestuia. Nu este lavabil, nu izolează bine fonic sau termic și nu este potrivit în camerele cu nivel ridicat de umiditate, dar este o alegere practică și estetică în dormitoare.

* Tapet din fibre sintetice cu sau fără substrat din hârtie – În categoria aceasta intră tapetul din PVC, mai practic decât cel realizat din hârtie. Se întreține ușor, este impermeabil, nu se decolorează în timp și rezista cu atât mai bine cu cât are mai multe straturi de vinil. Poate fi aplicat pe diverse suprafețe și acoperă bine imperfecțiunile pereților, însă nu este recomandat pentru camera copiilor sau pentru dormitoare, tocmai din cauza compoziției sintetice.

* Tapet din fibre nețesute (vlies) – Acest tip de tapet este relativ nou și devine din ce în ce mai apreciat datorită manevrării ușoare. Este realizat din fibre textile și celuloză, izolează bine termic și fonic, iar riscul formării de mucegai sub tapet este minim. La montare este suficientă aplicarea adezivului pe perete. Tapetul din fibre nețesute se dezlipește ușor, fără să se rupă.

* Tapet textil – Acest tip de tapet este realizat din fibre textile (bumbac, mătase, acrilic etc.) aplicate pe un substrat de hârtie sau de fibre nețesute. Se găsește într-o varietate de modele, nu se deformează și permite pereților să respire. Tapetul textil din fibre naturale, fiind non-toxic și eco-friendly, este recomandat pentru camera copiilor, dar nu este adecvat în încăperile cu mult trafic, precum livingul. Aici puteți opta însă, pentru tapet textil din fibre sintetice, mult mai rezistent.

* Tapet metalic – Realizat prin laminarea unei folii de aluminiu pe un substrat din fibre nețesute sau din hârtie, tapetul metalic are o strălucire aparte care conturează perfect un living sofisticat, amenajat în stil Art Deco sau Baroc. Îl puteți folosi însă și pentru decorarea unui perete accent într-un decor contemporan.

* Tapet din materiale naturale – Dacă preferați „îmbrăcămintea” naturală pentru pereți, atunci tapetele din plută, sisal (plantă textilă) sau bambus sunt ideale. În plus, se curăță ușor, nu se decolorează și rezistă bine în timp.

Modele de tapet

* Pentru living – Indiferent de stilul de design interior în care decideți să vă amenajați livingul, tapetul reprezintă o soluție practică, atât timp cât aveți în vedere alegerea unuia durabil, realizat din vinil, din fibre nețesute sau din fibre textile sintetice. Chiar dacă alegeți un decor minimalist, în care pereții ar trebui să aibă o culoare neutră cât mai luminoasă, vă puteți baza pe un tapet care imită lemnul, în nuanțe de alb cu subtonuri calde. Într-un living industrial, tapetul care imită cărămida este aproape nelipsit, fie pentru a accentua un perete, fie ca finisaj pentru toți pereții. Dacă vreți să obțineți un decor glam în living, alegeți un tapet metalic cu străluciri aurii sau argintii. Dacă aveți un living lung și îngust, puteți echilibra vizual dimensiunile camerei cu ajutorul unui tapet cu dungi verticale. Tapetul cu dungi orizontale va face ca tavanul înalt al unui living să pară mai aproape de podea. Evitați tapetul cu model floral prea mic; este demodat și obositor.

* Pentru dormitor ­– În dormitor veți avea nevoie de un tapet realizat din materiale nontoxice, așa că ar fi bine să vă orientați către modelele textile, din fibre naturale. Și tapetul din hârtie este o opțiune bună, pentru că dormitorul nu este o încăpere cu trafic intens, iar pereții nu se murdăresc atât de repede ca în alte camere. Alegeți un tapet în nuanțe calde, fără culori stridente. Motivele florale și cele geometrice se regăsesc în cele mai multe modele de tapet pentru dormitor, însă și cele monocrome, în care modelul se evidențiază doar prin textură (ca de exemplu tapetul în relief), conferă suficient interes vizual încăperii.

* Pentru camera copiilor – Aici veți avea nevoie de un tapet realizat din materiale sigure, nontoxice, iar cele din fibre textile naturale sau din plută ori bambus sunt foarte potrivite. Evitați totuși tapetele cu imprimeuri prea elegante, pentru că există unele mult mai atractive pentru cei mici, cu supereroi, desene animate sau personaje amuzante.

* Pentru bucătărie – Chiar dacă vi se pare că bucătăria nu este cel mai potrivit spațiu pentru niște pereți îmbrăcați cu altceva decât faianță, puteți crea și aici un decor primitor și plin de personalitate, cu condiția să alegeți un tapet superlavabil. Optați pentru modelele de tapet cauciucat, al căror strat superior este realizat din vinil, dar deasupra chiuvetei, unde contactul cu apa este mai frecvent, sau deasupra aragazului, unde pot sări stropi de ulei, ar fi bine să aplicați pe perete o protecție din faianță, sticlă, piatră naturală sau chiar o folie autocolantă. Dacă nu vă surâde totuși varianta colantării tuturor pereților cu tapet, puteți aplica pe un singur perete un fototapet cu design retro sau cu un peisaj impresionant.

* Pentru baie – Într-o baie bine ventilată se poate aplica tapet pe pereți fără niciun fel de rețineri. Trebuie doar să alegeți modele superlavabile, rezistente la frecare, cu stratul superior din vinil cu greutate mare. Puneți tapet doar în partea superioară a pereților și faianță în zonele expuse stropilor de apă, ca să vă asigurați că rezista cât mai mult. De asemenea, puteți aplica tapet cu imprimeu vegetal pe un singur perete, cel mai îndepărtat de chiuvetă sau cadă, pentru a crea o atmosferă relaxantă, de spa.

* Pentru pereții-accent – Orice încăpere ar trebui să dețină un punct de interes, fie că există deja unul în arhitectura spațiului (o fereastră mare sau un șemineu), fie că îl creați cu ajutorul unui perete-accent, de exemplu. Puteți face acest lucru foarte ușor folosind un tapet al cărui imprimeu iese imediat în evidență. Pentru că veți acoperi doar o parte din suprafața pereților încăperii, aveți o libertate mai mare în privința materialului din care este realizat. De asemenea, puteți alege pentru peretele pe care îl veți accentua un tapet 3D sau metalic. Este important să nu lăsați gol peretele accent, chiar dacă l-ați împodobit cu un tapet deosebit. Subliniați-i importanța în încăpere decorându-l cu tablouri sau fotografii înrămate. Dacă așezați o canapea în dreptul peretelui de accent, alegeți una într-o culoare contrastantă cu cea a tapetului.

Alegerea propriu-zisă a tapetului

* Atunci când alegeți tapetul, eliminați non-culorile și extremele întunecate, mai ales dacă încăperea este mică și slab luminată, informați-vă asupra caracteristicilor pentru a evita decolorarea prematură și luați decizia în raport cu mobila cu care va interacționa vizual.

* Analizați cu atenție specificul camerei… – Dormitorul ar trebui să fie un spațiu destinat relaxării. De aceea, pereții dormitorului sunt de obicei simpli și vopsiți în culori pastelate. Un decor frumos de perete poate fi revigorant și relaxant în același timp, de aceea, tapetul poate fi o alegere excelentă. Puteți opta pentru un model floral subtil sau pentru ceva mai elaborat, poate o imagine inspirată din natură sau ceva complet diferit, precum un model geometric. O altă cameră care poate beneficia de un tapet colorat este bucătăria. Aici aveți libertatea de a vă juca cu culori și modele și puteți crea ceva personal, plin de bucurie, dar și reconfortant. Bucătăria este cel mai adesea vopsită în alb sau într-o culoare neutră, însă alte culori, mai vibrante, nu ar trebui excluse. De exemplu, puteți opta pentru un model geometric similar cu plăcile de faianţă și nu trebuie să fie neapărat o combinație alb-negru. Motivele florale nu sunt potrivite pentru acest spațiu. În cazul birourilor de acasă, modelele îndrăznețe și motivele florale este indicat să fie evitate. Un birou ar trebui să arate profesional, cât mai simplu și mai funcțional posibil. Totuși, există câteva opțiuni pentru tapet. Puteți alege ceva simplu din punct de vedere al culorii, dar cu textură sau, dacă preferați ceva diferit, puteți alege un tapet colorat doar pentru unul dintre pereți, lăsând restul spaţiului gol.

* …dar și modelul tapetului – Dacă vă plac modelele geometrice, florale sau pop art, luați în calcul şi faptul că dungile orizontale vor mări o cameră și vor face ca tavanul să pară mai scund, iar dungile verticale adaugă volum într-o cameră și fac plafonul să pară mai înalt. Un tapet cu fundal luminos va face o cameră să pară mai mare, în schimb un tapet mai închis va face camera să pară mai mică. Dacă modelul este prea încărcat, îl puteți folosi doar pe un perete.

* Informați-vă asupra materialului – Tapetul de vinil este cel mai popular și este cel mai ușor de montat și curățat, ceea ce îl face grozav pentru începători. Există două tipuri de tapet de vinil. Tapetul cu un strat de vinil poate fi curăţat cu apă cu săpun. Are suport de hârtie, care este acoperit cu un strat de vinil când este instalat. Pe de altă parte, tapetul solid de vinil este complet impermeabil și este ideal pentru bucătării și băi. Acest tip de tapet poate fi mai dificil de eliminat decât altele.

* Măsurați dimensiunile – Pentru a lua dimensiunile mai uşor, luați în considerare următoarele aspecte:

– Măsurați pereții și înmulțiți înălțimea cu lățimea fiecărui perete, pentru a afla aria lor, în metri pătraţi

­- Scădeți toate ferestrele și ușile

– Examinați eticheta rolei pentru a calcula de câte aveți nevoie, comparând dimensiunea rolei cu dimensiunile pereţilor

– Cumpărați una/două role suplimentare pentru a vă asigura că aveți suficient material. Greșelile sunt frecvente așa că este mai bine să aveți o rolă în plus (care poate fi returnată), decât să căutați ulterior şi să nu mai găsiți modelul ales.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.ratedpeople.com/blog/wallpaper-vs-paint

https://www.mymove.com/painting/guides/the-pros-of-cons-of-painting-vs-wallpapering/

https://www.wallpaperboulevard.com/blog/wallpaper-vs-paint-which-is-better-87.aspx

https://www.urbancompany.com/blog/interiors/wallpaper-vs-paint/

https://www.proptiger.com/guide/post/wallpaper-vs-paint-for-walls

https://www.makaan.com/iq/happy-home-family/torn-between-wallpaper-and-paint-take-your-pick

https://rebelwalls.com/how-to/paint-vs-wallpaper

https://www.nipponpaint.co.in/wallpaper-vs-paint/