Ultima zi a Congresului USR PLUS

USR PLUS nu vrea să discute înaintea rezultatului la moţiunea de cenzură PSD. Congresul formaţiunii se apropie de sfârşit şi nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte poziţia partidului faţă de premierul Florin Cîţu. S-a schimbat însă componenţa Biroului Naţional, unde echipa lui Dan Barna este în majoritate clară faţă de cea a noului preşedinte. Însă, cel puţin la nivel declarativ, Dacian Cioloş spune că nu are nicio problemă cu acest rezultat. Iulia Gherman a urmărit declaraţiile de astăzi.
Reporter: Iulia Gherman – Președintele ales al USR PLUS, Dacian Cioloș, a reafirmat că obiectivul său este ca partidul să câștige următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, motiv pentru care deciziile vor fi luate împreună cu toți membrii Biroului Național.
Dacian Cioloş: Intenţia mea este să fiu președintele USR PLUS şi nu al unei tabere. Noi nu avem două programe politice diferite. Da, echipa pe care eu am reprezentat-o nu are o majoritate, dar majorităţile astea se pot construi în jurul unor obiective.
Reporter: Echipa lui Dan Barna a obținut cele mai multe mandate, 14, în Biroul Național, dar fostul copreședinte al partidului a declarat că USR PLUS va funcționa ca o echipă unită.
Dan Barna: E foarte bine că în fruntea listei sunt și Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, sunt cei mai simpatizați și cei mai susţinuţi în partid în momentul acesta. Suntem un partid care va conta foarte mult în tot ceea ce se va întâmpla în România. Împreună cu Dacian Cioloș şi cu colegii din Biroul Național, USR PLUS va face ceea ce a promis.
Realizator: Noul Birou Naţional al USR PLUS va avea mâine o prima ședință, dar deciziile privind o posibilă revenire la guvernare vor fi luate după votul de marți asupra moțiunii de cenzură la adresa Cabinetului Cîţu. Reprezentanții partidului spun că vor vota pentru demiterea Guvernului şi că de-acum încolo discuțiile cu PNL vor trebui să fie concrete și pragmatice. Dacian Cioloş a precizat că USR PLUS este gata să-și asume răspunderea politică într-un guvern care să pună în aplicare Planul Național de Redresare și Reziliență.
Realizator: Congresul USR PLUS se va încheia spre seară cu adoptarea unui nou statut. Una dintre propuneri, prezentată chiar de Dacian Cioloş, este reducerea mandatului de preşedinte al partidului la 2 ani./amirea/denisse

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 octombrie)