2021. október 4

Több mint 300 ezer adag Pfizer-Biontech-vakcina érkezik hétfőn Romániába

Több mint 300 ezer adag Pfizer-Biontech-vakcina érkezik hétfőn az Otopeni-i repülőtérre, közölte az koronavirus elleni immunizalási tevékenységet irányitó országos bizottság. Az oltóanyagot az országszerte működő regionális központoknak osztják szét. Mostanig Románia több mint 12,5 millió adag Pfizer-vakcinát vett át és ebből mintegy nyolc milliót már felhasznált a lakosság immunizálására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 10.04)

A világjárvány alatt jelentősen csökkent a kábitószerfogyasztás Romániában

A szükségállapotban és a veszélyhelyzetben elrendelt korlátozások, a hivatalos adatok szerint, elsősorban a kábítószerek alkalmi használatát érintették. A legtöbb kábitószert főleg a különleges eseményeken fogyasztják, mint például koncerteken, de az iskolák környékén is. A Szilágy Megyei Kábítószer-ellenes, Megelőző, Felmérő és Tanácsadó Központ adatai megerősitik, hogy csökkent a drogfogyasztók száma megye szinten, elsősorban a vészhelyzet idején bevezetett korlátozó intézkedéseknek és az iskolabezárásoknak köszönhetően. A drogfogasztás csökkenésén túl a helyzet továbbra is súlyos, mivel a fogyasztott szerek közül több rendkívül veszélyes, mivel az első fogyasztás után függőséget okozhat. A kábitószerek különösen veszélyes hatással vannak a fogyasztó fizikai és mentális egészségére. A fiatalok körében nagy gondot okoz, ugyankkor, az alkohol- és dohányfogyasztás is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 10.04)

A politikai pártok állásfoglalása a bizalmatlansági inditvány megszavazása előtt

A Szocáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bízalmatlansági inditvány parlamenti megvitatása és megszavazása előtt egy nappal a politikai pártok az utolsó számitásokat végzik, döntéseket hoznak, üléseznek. Összességében a politikai álláspontok egyértelműen körvonalazódni látszanak. A szociáldemokraták szerint a jelenlegi kormány és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt koaliciós partnerei a hibásak, egyebek mellett, a gazdasági helyzetért, az energia drágulásáért, az ország eladósodásáért és a járványhelyzet rossz kezeléséért. Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakciójnak elnöke úgy véli, hogy a Cîtu-kormánnyal minden nap csak tovább romlik a románok életminősége, a lakosság még mélyebb szegénységbe süllyed, a helyi közösségek fejlődése akadályozott és az ország adóssága egész generációkat áldoz fel majd. Az USR PLUS képviselői a tegnapi kongresszus után is fenntartják álláspontjukat és a bizalmatlansági indítvány mellett szavaznak. Az USR PLUS vezetője, Dacian Cioloș kijelentette, hogy a liberálisokkal való tárgyalásokra a kormányba való visszatérésről csakis a bizalmatlansági indítvány megszavazása után kerülhet sor. George Simion, az AUR társelnöke teljes átláthatóságot szorgalmaz a holnapi parlamenti szavazáson. A mindössze 134 saját képviselővel rendelkező PNL közölte, hogy mindenegyes parlamenti taggal tárgyalást folytat a kormány támogatásáért. A liberálisok elnöke, Florin Cîțu miniszterelnök azonban kizár mindenfajta tárgyalást az USR PLUS-al, amennyiben a párt támogatja a bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ kijelentette, hogy nem támogatja a bizalmatlansági indítványt, ezért a nemzeti kisebbségek csoportja nem vesz részt a szavazáson.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 10.04)

Az elmúlt 70 évben a francia katolikus egyházban szolgált több mint három ezer pap és szerzetes vádolható pedofiliával

Egy független bizottság által végzett vizsgálat szerint a francia katolikus egyház papjainak és vallási tisztviselőinek 2,6 százaléka vádolható pedofíliával az 1950-es évek óta. Franciaországban a 115 ezer pap és egyházi tisztviselő közül az utóbbi hetven évben három ezer lehetett azok száma, akik kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélést követtek el. A független bizottság jelentése két és fél évig tartó vizsgálat végén készült. A kivizsgálás konklúzióinak keddi közlését megelőzően a bizottság elnöke, Jean-Marc Sauvé az AFP hírügynökségnek elmondta: „Minimális becslésről van szó”, mintegy háromezerre tehető azoknak az egyházi személyeknek a száma Franciaországban, akik szexuális visszaélést követtek el gyerekek ellen 1950 óta”. A bántalmazásokat egyházi, igazságügyi és rendőrségi dokumentumok, sajtóbeszámolók, valamint több mint 6 500 ember vallomása alapján azonositották be. A 2 500 oldalas jelentést hivatalosan megküldik a Francia Püspöki Konferenciának és azon intézetek és gyülekezetek vallási konferenciájának, amelyek e független bizottság létrehozásának kezdeményezői voltak, hogy egyszer és mindenkorra tisztázódjon e jelenség. A jelentés 45 javaslatot is tesz a hasonló helyzetek elkerülése érdekében és kártérítések nyújtásáért az áldozatoknak. Az elmúlt 20 évben a Római Katólikus Egyházat világszerte megrendítette a szexuális bántalmazások botránya, gyakran az áldozatok kiskorúak, illetve az egyház által szervezett különféle tevékenységek résztvevői voltak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 10.04)

A Sanitas Szövetség képviselői petíciót nyújtottak be a kormányhivatalhoz

A korházban dolgozó, koronavirus ellen be nem oltott személyzet arra kötelezése, hogy önköltségen végezzen tesztet, valamint a bérigéretek tiszteletben tartásának követelése arra késztette a Sanitas Szövetség képviselőit, hogy petíciót nyújtsanak be a kormány iktatóhivatalához. Tekintettel arra, hogy Bukarestben 9,64 a fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve, a szakszervezeti szövetség nem tiltakozhatott a klasszikus formában.”A Sanitas Szövetség a védőoltás mellet van, de ellenzi, hogy oltásra kötelezzék az embereket. Nem értünk egyet azzal, hogy az egészségügyi személyzetnek kötelező módon fel kell vennie az oltást. Nem értünk egyet azzal, hogy az egészségügyi személyzet saját költségén végezze el a Covid-tesztet, ezt a munkaadónak kell állnia, ahogy a Munkatörvénykönyv is előírja”, hangsúlyozták a szakszervezeti tagok, megjegyezve: „A kormány iktatóhivatalánál petíciót nyújtunk be, ezáltal fejezve ki elégedetlenségünket több minden, de elsősorban a bértörvény és a munkakörülmények miatt, és mielőbbi tárgyalást sürgettünk képviselőink és a kormány képviseli között”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 10.04)

Rozália Gănciulescu