Revista presei internaționale – 4 octombrie

”Pandora Papers” este sintagma care apare pe prima pagină a marilor cotidiene internaționale de astăzi, și se referă la un amplu dosar de investigații: aproape 12 milioane de documente, provenind de la centrele offshore cele mai opace de pe planetă, au fost transmise de către o sursă anonimă unui consorțiu de 150 instituții de presă.
”Secretele internaționale ale finanțelor off-shore”, titrează Le Monde, și continuă: ”Consorțiul jurnaliștilor ICIJ au avut acces la datele confidențiale a 14 cabinete specializate în paradisuri fiscale, dezvăluind secretele a circa 300 de responsabili publici, 35 șefi de stat, 130 miliardari…” Printre aceștia se numără Vladimir Putin, regele Abdullah al Iordaniei, Tony Blair, premierul ceh Andrei Babis… un veritabil catalog al potentaților lumii, adaugă Le Monde. Washington Post notează la rândul său: ”Coșmarul bogaților lumii și al liderilor politici care recurg la paradisuri fiscale pentru a-și ascunde averile de privirile indiscrete: scurgerea de informații, de date confidențiale, care aruncă o lumină crudă asupra secretelor lor. Pandora Papers, noua anchetă a Consorțiului internațional a jurnaliștilor de investigație, aduce la lumină secretele a 35 de șefi de state (foști sau actuali) și a 130 de miliardari. La fel ca în scandalul ”Panama Papers” din 2016, firmele specializate în paradisuri fiscale cu secrete de obicei bine păzite joacă un rol central în acest sistem creat pentru cei bogați, oferind pentru câteva mii de euro protecția unei societăți-paravan”.
Presa de limbă franceză semnalează o criză diplomatică intervenită între Paris și Alger ca urmare a unor declarații ale președintelui Macron.
Astfel, Le Monde notează: ”Algeria a decis să-şi recheme ambasadorul de la Paris „pentru consultări”, justificând acest gest prin „respingerea oricărei ingerinţe în afacerile interne”, aluzie la „declaraţiile atribuite” preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Într-o discuţie despre Algeria, relatată de „Le Monde”, şeful statului francez a estimat că această țară nord-africană s-a construit, de la independenţă, pe o „rentă memorială”, întreţinută de „sistemul politico-militar” de la conducere. El s-a referit şi la „o istorie oficială a Algeriei” care este, în opinia sa, „total rescrisă”, și „nu se bazează pe adevăruri”, ci pe „un discurs care se bazează pe ura împotriva Franţei”. Sub titlul „Macron aruncă cu vitriol asupra ‘sistemului algerian'”, canalul francofon „24H Algérie” citează un dialog între preşedintele francez şi un număr de 20 de tineri ai căror părinţi sau bunici au fost combatanţi pe frontul algerian. Ziarul privat „El Watan” îşi consacră prima pagină de duminică „derapajului lui Macron”, apreciind că „preşedintele francez a emis critici acerbe la adresa liderilor algerieni”. De la Bruxelles, La Libre Belgique remarcă faptul că Algeria a interzis survolarea teritoriului său de către avioane militare franceze, care traversau de obicei spaţiul ei aerian pentru a ajunge în fâşia sahelo-sahariană unde sunt desfăşurate trupele operaţiunii antijihadiste Barkhane, după cum a declarat duminică un purtător de cuvânt al statului major francez.
Edițiile de seară ale ziarelor italiene scriu despre tragedia aviatică produsă la Milano. ”Un mic avion privat, un Pilatus PC12, s-a prăbușit peste o clădire cu două etaje în San Donato Milanese (Milano), lângă stația de metrou. La bordul aeronavei se aflau pilotul, un bărbat român de 30 de ani cu cetățenie germană, și 7 pasageri, turiști francezi, italieni și canadieni, inclusiv un copil, toți fiind decedați” – consemnează La Stampa. „O defecțiune la motor” este prima ipoteză a anchetei. Clădirea peste care s-a prăbușit avionul era în construcție și nu se afla nimeni înăuntru la momentul impactului, mai precizează La Stampa.
LA REPUBBLICA detaliază: ”La manșa avionului Pilatus P-12 care s-a prăbușit la Milano se afla unul dintre cei mai bogați oameni din România, Dan Petrescu, care era și proprietarul aparatului. Împreună cu el se aflau soția sa, fiul său de 30 de ani, un italian împreună cu soția și fiul cuplului, de doar un an. În avion se mai aflau bunica copilului și un prieten al lui Dan Petrescu”, citim în La Repubblica, care precizează că identificarea victimelor a fost dificilă, din cauza impactului cu clădirea și a absenței unui registru de pasageri.
Încheiem cu o veste bună de pe frontul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Compania farmaceutică Merck va cere autorizarea Statelor Unite pentru pilula împotriva COVID-19, aflăm din depeșa Agenției ANSA. ”Pilula Merck, dezvoltată pentru a opri replicarea coronavirusului, se ia timp de cinci zile, câte patru comprimate pe zi. Testele clinice efectuate au arătat că medicamentul administrat pe cale orală reduce riscul de internare și de deces atunci când este prescris persoanelor cu risc ridicat în stadiile incipiente ale infecției”, mai scrie publicația italiană.

(Agenția de Presă RADOR)/