Politica privind migraţia şi refugiaţii trebuie să rămână strict în competenţa statelor naţionale (Péter Szijjártó)

Politica privind migraţia şi refugiaţii trebuie să rămână strict în competenţa statelor naţionale, iar ţările lumii trebuie să respecte reciproc punctele de vedere diferite în privinţa imigraţiei – a afirmat Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, la şedinţa de la Geneva a Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR).

Péter Szijjártó a precizat că cetăţenii europeni îşi amintesc bine de criza din 2015, când milioane de refugiaţi au sosit pe continent şi aproximativ 400.000 dintre aceştia au pătruns ilegal pe teritoriul Ungariei. Ministrul ungar a adăugat că punctul de vedere al Guvernului ungar se situează pe doi piloni: pe de o parte, ajutorul trebuie dus acolo unde este nevoie de el, iar pe de altă parte, Ungaria pretinde să nu fie forţată de alţii să le accepte punctele de vedere.

Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior: Credem cu tărie în faptul că politica privind migraţia şi refugiaţii este strict de competenţă naţională. Există ţări care consideră că migraţia este avantajoasă pentru ei. Noi gândim altfel şi, potrivit opiniei noastre, migraţia implică multe riscuri. Ştim că există ţări care sunt dispuse să primească mai mulţi migranţi, este în ordine, însă noi nu aparţinem acestui grup de ţări. Deci, este evident că trebuie să convenim în privinţa faptului că trebuie să ne respectăm reciproc punctele de vedere./lendrefy/csimion

MR1 RADIO KOSSUTH BUDAPESTA – 5 octombrie