The New York Times: Activitatea de lobby a guvernului maghiar, în Statele Unite, a ajuns în zona gri

Guvernul maghiar a reuşit, lunile trecute, să aducă în Ungaria mai mulţi membri influenţi ai Partidului Republican din Statele Unite. Astfel, au fost musafiri la Budapesta fostul vicepreşedinte american Mike Pence, cel care a participat la Conferinţa Demografică din septembrie, Jeff Sessions, fost ministru de externe în cabinetul condus de Donald Trump (acesta a venit la aşa numită „dezbatere” organizată de Colegiul Matthias Corvinus, o instituţie preferată şi susţinută cu sute de miliarde de forinţi de guvernul Orbán), Tucker Carlson, moderatorul televiziunii Fox News, care esteTucker Carlson, moderatorul televiziunii Fox News un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump şi un admirator declarat al prim-ministrului maghiar Orbán Viktor. Evenimentul cel mai important, însă, în acest şir ar putea fi – după informaţiile obţinute de portalul maghiar Telex – organizarea, în martie anul viitor, a Conferinţei Acţiunii Politice a Conservatorilor (Conservative Political Action Conferince – CPAC), un eveniment major al republicanilor americani. Din punctul de vedere al partidului de guvernământ maghiar Fidesz, este important că CPAC va avea loc, înainte de alegerile parlamentare maghiare din aprilie.

Partidul Republican sub conducerea lui Donald Trump a atacat, cu precădere, organizaţii antirasiste cum sunt BLM (Black Lives Matter) sau Antifa, a întrodus noi tehnici de exercitarea puterii, ca redesenarea circumscripţiilor electorale şi a insistat asupra unor diferenţe culturale între albi şi populaţia de culoare. Toate aceste tehnici sunt copiate cu plăcere de Fidesz. Merită menţionat, în acest sens, declaraţia lui Orbán Viktor, la Conferinţa Demografică de la Budapesta „suntem vaccinaţi împotriva virusul woke”. Termenul „woke” a apărut relativ recent în discursul public european, dar în Statele Unite este cunoscut ca şi concept politic de aproape 100 de ani, iar în prezent este folosit într-un sens mai larg şi are – aşa cum rezultă şi din discursul premierului maghiar – un conţinut negativ sau cel puţin peiorativ. ”Woke” este forma perfectului simplu al verbului „wake” (a trezi) și se poate asimila, ca și conținut, cu cuvântul Awaken (s-a trezit). Iniţial, a fost folosit pentru a exprima trezirea la conştiinţă a populaţiei de culoare din America, respectiv respingerea discriminării negrilor.

Apropierea între aripa Trump a Partidului Republican şi Fidesz a atras atenţia prestigiosului cotidian The New York Times, care, în articolul său publicat luni, a contabilizat gesturile lui Orbán, prin care acesta a încercat să se repoziţioneze din prietenul preşedintelui rus Vladimir Putin şi partener al Chinei, autocrat şi naţionalist, într-un lider conservator cu prestigiu internaţional cu ajutorul grupurilor de lobby din Washington, a organizaţiilor maghiarilor din diasporă şi a unor organizaţii civice. Ziarul constată că majoritatea activităţii de lobby a guvernului maghiar în Statele Unite este legală, însă o parte a acestora, deja, intră în aşa numită „zona gri”, din punct de vedere juridic. În acest sens, sunt probleme cu transparenţa activităţii de lobby, cu interdicţia influenţării alegerilor americane sau cu respectarea normelor etice  de către consilierii politici ai „think tank”-urilor în primirea finanţărilor din străinătate (think tank = grup de creiere, rezervor de idei, în sens mai larg consilieri politici).

Ziarul aminteşte de Maximilian N. Teleki, un consilier voluntar al echipei de campanie al lui Joe Biden. Acesta s-a autorecomandat ca fiind expert în politică externă şi a făcut şi o donaţie mai mică în favoarea campaniei candidatului democrat (1715 dolari). Despre Teleki s-a aflat mai târziu că prin consiliul diasporei maghiare era în legătură cu Fidesz şi cu Orbán Viktor. După această dezvăluire, Teleki a fost dat afară şi cazul a fost raportat de echipa lui Biden şi FBI-ului.

Un alt lobbyst maghiar, Frank Koszorus Jr., în numele organizaţiei Uniunea Maghiarilor din America, a făcut lobby cu succes pe lângă administraţia Trump, ca să anuleze proiectele ministerului de externe american pentru finanţarea presei libere din Ungaria.

Potrivit The New York Times, activitatea de lobby a guvernului maghiar este finanţată de Fundaţia Ungaria (Hungary Fundation) cu sediul în Washington DC, creată de executivul budapestan în anul 2021 din 21 milioane de dolari (bani publici). Directorul acestei fundaţii este Anna Smith Lacey, fiica consilierului guvernamental Stumpf István (fost judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria), un apropiat al lui Orbán Viktor. La întrebarea cotidianului american, Lacey Smith a negat faptul că fundaţia ar fi parte a operaţiunilor de lobby a guvernului maghiar. „Misiunea noastră este în domeniul cultural, educaţional şi de cercetare. Nu suntem organizaţie de lobby. Guvernul maghiar lucrează cu lobbyşti înregistraţi ca atare. Acest lucru pe mine nu mă interesează” – a declarat aceasta.

De altfel guvernul maghiar – ca şi multe alte guverne în lume – are contracte cu lobbisţi profesionişti plătiţi şi ei din bani publici. Astfel – aşa cum a scris portalul maghiar Index –  angajatul guvernului maghiar prin Fundaţia Századvég a fost, mult timp deputatul republican din Florida Connie Mack. Din 2018, firma Policy Impact Strategic Communications a primit 265 de mii de dolari pentru activităţi de lobby. Aceasta l-a ajutat pe Orbán să creeze organizaţia numită Hungarian American Institute, pentru a facilita întâlnirile parlamentarilor republicani şi cei ai Fidesz. Mai târziu Policy Impact Strategic Communication, probabil, prin tatăl lui Tucker Carlson, care este membru în conducerea firmei de lobby, a contribuit la organizarea vizitei în Ungaria a moderatorului popular al televiziunii Fox News.

Székely Ervin

RADOR – 5 octombrie