2021. október 6

Nincsenek szabad ágyak az intenzív terápiás osztályokon a Covid-betegek számára
A Stratégiai Kommunikációs Csoport közleménye szerint országos szinten még 130 tartalék-ágy áll a Covid-betegek rendelkezésére az intenzív osztályokon, ezek közül 55 Bukarestben található. Ezeket akkor használják, ha egy adott településen a betegek száma meghaladja az intenzív terápiás osztályok férőhelyeit. Jelenleg Romániában 1480 pácienst ápolnak Romániában, miközben ma 14.744 új fertőzöttet regisztráltak. Az egy nap alatt igazolt eddigi legtöbb fertőzöttet tegnap jelentették, szám szerint 15.ö37-et.
Az államfő rendkívül aggasztónak nevezte a romániai járványhelyzetet és egy új kormány megalakítását sürgette
Az ügyvivő kormány az új kormány beiktatásáig hivatalában marad – közölte szerdán az államfő. Klaus Iohannis ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy sikeres lesz a parlamenti pártokkal tartandó egyeztetéseinek első fordulója.
Az államfőt arról kérdezték a szerdai szlovéniai sajtótájékoztatóján, hogy milyen megoldást tart elképzelhetőnek a jelenlegi politikai válság feloldására: kisebbségi kormány megalakítását, szakértői kormány megalakítását vagy előre hozott választások kiírását.
Klaus Iohannis elmondta, hogy a választ a parlamenti pártok vezetőivel tartandó jövő heti egyeztetései alapján fogja leszűrni. Ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy az egyeztetések első fordulója sikerrel zárul, így várhatóan egy újabb fordulóra lesz majd szükség.
A pártoknak külön-külön tárgyalóasztalhoz kell ülniük megtalálni a megoldást. A koalíciók létrejöttéhez nem elegendőek a Cotroceni-palotában tartott egyeztetések. A koalíciókat a pártok alakítják. (…) Ha a pártok nem tudnak kiegyezni, akkor az ügyvivő kormány a megoldás megtalálásáig a hivatalában marad – magyarázta az államfő.
Arra a kérdésre, hogy kizárja-e a parlament feloszlatását és az előre hozott választások kiírását, Iohannis kijelentette, hogy semmilyen alkotmányos lépést nem zár ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenképp megoldást kell találni egy olyan kormány megalakításra, amely képes kezelni az ország problémáit.
Az államfő kijelentette, hogy bárkit megbízhat kormányalakítással, akit a parlamenti többség támogat. Ezt így írja az alkotmány – szögezte le szlovéniai sajtótájékoztatóján az államfő arra a kérdésre, hogy szerinte Florin Cîţu lehet-e újra miniszterelnök a kormány keddi bukása után, illetve számol-e azzal a lehetőséggel, hogy ismét Cîţut bízza meg kormányalakítással.
Arra a kérdésre, miszerint előfordulhat-e, hogy Ludovic Orbant jelöli miniszterelnöknek, figyelembe véve, hogy 41 liberális törvényhozó nyílt levélben a PNL volt elnökét javasolta a tisztségre, az államfő így válaszolt: a pártok a vezető testületeikben hozzák meg a politikai döntéseket, és nem a sajtón keresztül üzengetve.
Jó néhány napra van szükség, amíg lehiggadnak a politikai kedélyek – ezzel magyarázta szerdán az államfő azt a döntését, hogy csak jövő héten hívja a parlamenti pártokat kormányalakítási egyeztetésre az elnöki hivatalba.
A szerdai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtti szlovéniai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis azt mondta: a jelenlegi kormányválság eltér az előzőektől. Ezt a válságot csak az indulatok mellőzésével, érett magatartással lehet feloldani – jelentette ki.
Rendkívül aggasztónak nevezte szerdán az államfő a járványhelyzet súlyosbodását és az energiadrágulásokat. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy egy új kormány mielőbbi megalakítására van szükség.
Szlovéniai sajtótájékoztatóján az államfő elmondta, adatai szerint szerdán az új koronavírusos esetek száma megközelíti a 15 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladja a 330-at Romániában. Ez katasztrófa. Az elektromos áram ára folyamatosan nő. Szükségünk van egy kormányra. Mellőzni kell a kölcsönös vádaskodásokat, a gőgöt és a cinizmust. Érett magatartásra van szükség, és meg kell találnunk a kormány megalakításának módozatát – jelentette ki Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis szerdán az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón vesz részt a szlovéniai Bródban. (RADOR Hírügynökség – Marosvásárhelyi Rádió)
Székely Ervin, RADOR