COMUNICAT DE PRESĂ

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2021, seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.
Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cuprinde o suită de spectacole muzical-teatrale educative pentru copii cu titlul Poze și pozne, pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu, care între anii 2002 şi 2012, a semnat scenariul şi regia uneia dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice, “Lecţia micului meloman” la Radio România Muzical. Spectacolele vor avea loc pe 9 octombrie, ora 11,00 (Colegiul Academic din Cluj Napoca), 13 octombrie, ora 17,00 (Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești), 18 octombrie, ora 11,00 (Filarmonica “Oltenia” din Craiova), 21 octombrie, ora 11,00 (Teatrul “Act” din București), 3 noiembrie, ora 18.30 (Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12,00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București). Din distribuție fac parte Adriana Toacsen (pianistă concertistă și cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București), actorii Adela Mihai (desemnată “Cea mai bună actriță” în Gala HOP – Gala tânărului actor 2019) și Ionel Barac (membru în Compania “Passepartout Dan Puric”, Compania9 şi Grupul de muzică medievală şi tradiţională “Truverii”). La evenimentele din București, vor asista și copii aflați în grija DGASPC sector 6, iar la Bacău – copii din programele Fundației „Sprijin pentru părinți”.
Proiectul se va finaliza pe 8 noiembrie 2021 cu reiterarea unui recital istoric ce a avut loc pe 8 noiembrie 1941, în organizarea ilustrului discipol al lui Jora, viitorul celebru dirijor și compozitor Constantin Silvestri, la Sala „Jean Feder” din București, pentru aniversarea vârstei de 50 de ani a maestrului său. Programul a fost compus special pentru acel recital de elevi ai lui Mihail Jora, figuri de prestigiu ale muzicii românești: Dinu Lipatti, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu și Paul Constantinescu, iar la eveniment a asistat însuși George Enescu, văr prin alianță al lui Jora și prieten apropiat. Pe 8 noiembrie 2021 vor da viață acelor lucrări mari nume ale artei interpretative actuale: pianistul Daniel Ciobanu, laureat al Concursului „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, soprana Laura Tătulescu, a cărei carieră se derulează pe marile scene lirice ale lumii, precum Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză de Stat din München, Opera din Los Angeles, pianista Raluca Știrbăț, o asiduă promotoare a creației românești în lume și inițiatoarea lucrărilor de restaurare a Casei „Enescu” de la Mihăilești, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, prezențe deosebit de active pe scena de concert, promovând cu precădere valori ale muzicii românești. Recitalul se va desfășura la Muzeul Colecțiilor de Artă și va fi transmis online pe noul site al UCRRM – www.musicrit.ro, ce se va lansa cu această ocazie. Concertul va fi preluat live pe paginile de facebook UCRRM și Radio România Muzical. Programul va cuprinde: Allegretto rustico de Romeo Alexandrescu și Sonatina pentru mâna stângă de Dinu Lipatti (Daniel Ciobanu), lieduri de Paul Constantinescu, Gheorghe Dumitrescu, Ion Dumitrescu, 4 Lieduri op. 20 pe texte de Ion Pillat de Mihail Jora (Laura Tătulescu și Ștefan Doniga), Mică suită de M. Jora (Diana Jipa și Ștefan Doniga), Bacanală și Piesa de concert op. 25 nr. 3 de Constantin Silvestri și suita „Joujoux pour ma damme” de Mihail Jora (Raluca Știrbăț).

Organizator: Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.
Fondată în 1990 de personalități notabile ale vieții muzicale românești precum: prof.univ.dr.dhc.Grigore Constantinescu (prim Președinte al UCRRM), criticul muzical Smaranda Oțeanu-Bunea sau reputatul om de radio și televiziune Iosif Sava, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM-Musicrit) este organizația care a construit, de trei decenii încoace, adevărate edificii de promovare a valorilor muzicale în spațiul românesc. Folosind formula consacrată a concursurilor, galelor și festivalurilor, dar și instrumentele unei popularizări intense – prin emisiuni radiofonice și de televiziune semnate de nume ca: Ivona Cristescu, Luminița Constantinescu, Despina Petecel-Theodoru, Ruxandra Arzoiu și multe altele – la rândul lor membre ale UCRRM, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România a încurajat permanent carierele la început de drum și i-a onorat pe muzicienii din trecut căzuți în uitare, azi, eforturile UCRRM – Musicrit îndreptându-se cu preponderență, spre susținerea artiștilor independenți.
Prin proiectul “Mihail Jora – Timpul care apropie”, UCRRM – Musicrit își relansează activitatea, după pierderea suferită la începutul anului 2020, prin trecerea în eternitate a Președintelui său fondator, prof.univ.dhc. Grigore Constantinescu, și preluarea conducerii organizației de către Luminița Arvunescu, muzicolog și realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Sponsori ai recitalului aniversar: JTI, Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.
Parteneri: Muzeul Național de Artă, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”.
Partener media principal: Radio România Muzical.
Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.