Părțile intime ale copiei 3D la înălțime originale a capodoperei au fost ascunse. Criticii de artă consideră că este „o umilință pentru Italia”

RADOR, 6 octombrie – Geamănul 3D al lui David de Michelangelo, „star” la Dubai Expo, este expus cu părţile intime ascunse. Capul și gâtul reproducerii cu o înălțime de șase metri a statuii renascentiste sunt expuse într-o structură octogonală de la primul etaj, în timp ce organele genitale și picioarele sunt vizibile la nivelul inferior rezervat doar vizitatorilor selectați. O alegere care a declanşat o polemică virulentă în Italia.

(Photo by Massimo SESTINI / Italy Pavilion for Expo 2020 Dubai / AFP) / Italy OUT

«Italia îl ascunde pe David al lui Michelangelo din Dubai, respectând tradiția islamică: o umilință fără precedent, inacceptabilă, intolerabilă. Ne confruntăm cu umilirea artei italiene», a declarat expertul de artă Vittorio Sgarbi. „David este o operă de artă și nu trebuie cenzurat”, a subliniat, pentru agenţia Adnkronos, criticul de artă Achille Bonito. «Este o imagine a Italiei. În Dubai au folosit un truc, o formă de prudență pentru a satisface sensibilitatea unui continent care are alte principii religioase ”, a adăugat acesta.
Organizatorii Pavilionului italian au dezminţit însă declarațiile și acuzațiile potrivit cărora care ar fi încercat în mod deliberat să ascundă organele genitale ale statuii din cauza sensibilității religioase și sociale din statul arab al Golfului și din regiunea predominant musulmană. „Poziţionarea statuii lui David, așa cum este acum, a fost planificată cu multe luni în urmă”, a declarat comisarul Paolo Glisenti. „Printre altele, am adus aici statuia lui David la sfârșitul lunii aprilie, în mijlocul Ramadanului, în prezența mai multor înalți oficiali guvernamentali din Emirate și din Italia”.
În ceea ce privește polemicile suscitate de modalitatea de expunere a statuii, directorul artistic Davide Rampello a răspuns că scopul a fost cel de a oferi o nouă experiență, permițând vizitatorilor să-l vadă pe David la nivelul ochilor, în timp ce iubitorii de artă trebuie să privească statuia originală la muzeul Galleria dell’Accademia din Florența. «David, icoană a frumuseții și perfecțiunii, este amplasat în centrul zonei, numit Teatrul Memoriei. În cultura de astăzi, confundăm conceptul de memorie cu arhiva. Numai că memoria are ceva în plus, factorul emoțional: iar David, în acea poziție, își oferă imediat privirea vizitatorilor, devenind mărturia memoriei ». Prin urmare, potrivit lui Rampello, „este o perspectivă fără precedent, introspectivă și captivantă. Statuia se află în interiorul zonei dedicate vizitelor reprezentative, unde, de jos, poate fi văzută în întregime. Aceasta a fost abordarea conceptuală, restul sunt interpretări discutabile ».
Realizarea reproducerii, prin folosirea uneia dintre cele mai mari imprimante 3D din lume a necesitat 40 de ore de scanare digitală a operei de artă originală din marmură din secolul al XVI-lea, finisajele fiind finalizate manual, potrivit site-ului web al Expo Dubai. „Reproducerea a fost realizată cu o tehnologie foarte sofisticată utilizată în spațiu și finisată de meșteri din Florența care au acoperit statuia cu praf de marmură”, a explicat Glisenti.
Bazat pe tema „Frumusețea conectează oamenii”, Pavilionul italian se numără printre cei aproape 200 de expozanți ai Expo 2020 Dubai, prima expoziţie mondială desfășurată în Orientul Mijlociu. Târgul se așteaptă să atragă 25 de milioane de vizitatori, după ce a fost amânat un an din cauza pandemiei de coronavirus./cpaunel

www.lastampa.it

Traducerea Cătălina Păunel/