Psihoterapeut Daniela Botez: Relațiile de cuplu, afectate diferit de pandemie: unii au făcut copii, alții au divorțat

Efectele prelungite ale pandemiei au afectat diferit relațiile de cuplu, unii au făcut copii, iar alții au divorțat, a declarat, miercuri, pentru Rador, psihologul și psihoterapeutul Daniela Botez.
„Pentru unii, a fost o bucurie faptul că lucreză de acasă, că sunt mai mult împreună, că nu mai stau în trafic, că pot să gătească mai mult sau să facă alte lucruri care le plac și și-au consolidat familia mărind-o, au făcut copii, și-au zugrăvit casele, și-au reparat instalațiile sanitare sau au făcut economii”, a spus Botez. Ea a precizat că în această categorie se înscriu și cei care au renunțat la joburi din multinaționale și s-au îndreptat spre o viață mai simplă în zona rurală, unde și-au dezvotat afaceri, care să le aducă satisfacție.
Daniela Botez a menționat că, pe de altă parte, au fost cupluri, care au fost afectate negativ de pandemie, acestea au stat împreună în casă și și-au găsit defecte, și-au alimentat frustrările și au ajuns să nu se mai suporte, mergând până separare și divorț.
”Unii au întărit familia, alții au rupt-o. Fiecare și-a realizat prioritățile”, a mai spus psihoterapeutul.
Nevoia de consiliere psihologică pentru cupluri a fost mare, unii cerând ajutorul de specialitate.
Psihoterapeutul face unele recomandări pentru cupluri, în această perioadă. „Comunicarea în cuplu să fie asertivă, nu de genul: comunic cu tine și îți dau o tigaie în cap. Nu e indicată comunicarea prin mesaje sau la telefon, pentru că lasă loc de interpretări, ci să-și vorbească față în față, să se privească în ochii. Le recomand să-și regândească sentimentele de la începutul relației și să răspundă la următoarea întrebare:” Acum și aici, unde ne plasăm și ce planuri de viitor ne facem?”, a adăugat Daniela Botez.
Szekely Ervin, Rador