2021. október 7

A szállitásügyi minisztérium engedélyezte a sepsiszentgyörgyi körgyűrű megépítését

A szállitásügyi minisztérium engedélyezte a sepsiszentgyörgyi, 12 kilóméter hosszú terelőút megépítését. A munkálatok összértéke 270 millió lej, amelyet európai alapokból fedeznek és várhatólag 2023 végére készül el. Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból válik majd ki Szotyor előtt, az országút jobb oldalán, Uzon felé is el lehet majd jutni, illetve tovább halad a 13E országúttal való kereszteződésig, így biztosítva a csatlakozást Kézdivásárhely, Kovászna és a Szépmezőn található ipari park irányába. Végül a terelőút a Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felőli kijáratánál, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es számú országútba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

Az ideiglenes kormány jóváhagyta a diákösztöndíjak megemelését

Az ideiglenes kormány számottevően növelte a diákösztöndíjakat, módositva azonban az érdem- és a tanulmányi ösztöndíj folyósításának feltételét. Ennek értelmében a diákoknak el kell érniük a 9,50 jegynél nagyobb félévi átlagot ahhoz, hogy ösztöndíjasok legyenek. Sorin Cîmpeanu ideiglenes oktatási miniszter pontosítása szerint a teljesítményösztöndíj ötszörösére emelkedik, azaz  100 lejről 500 lejre, mig az érdemi ösztöndíj 200 lej is lehet. Sorin Cîmpeanu egyben közölte, hogy a megemelt ösztöndíjak január 10 -től, a tanév második félévétől kezdődően érvényesek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A PSD kitart az előrehozott választások megszervezése mellett

A parlamenti pártok gyorsan reagáltak az államelnök kijelentéseire. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői a politikai válság megoldásának elodázása miatt elégedetlenek, míg a Szociáldemokrata Párt ( PSD) nem akar most kormányozni és ragaszkodik ahhoz, hogy tavasszal előrehozott választásokat írjanak ki. E politikai válságban az USR, Klaus Iohannis elnök közvetitőjeként,  a kormánykoalició újraalakítását szorgalmazza, élén egy új miniszterelnökkel. Ionuț Moșteanu, az USR szóvivője kijelentette: „Nem mondtunk le a kormányzásról, kizártak minket a kormányból. Az USR PLUS a kormány újraalakítása mellett száll síkra, amennyiben a többi koaliciós pártok is egyetértenek ezzel, és ha az államfő szerint ez megoldás lenne a válságra”. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîţu menesztett miniszterelnök nem hisz azonban a koalició újraalakitásában az USR-vel együtt, annál inkább hogy a PLN vezetőségének döntése nem teszi lehetővé a kormányzást azokkal együtt, akik a bizalmatlansági indítványt megszavavazták. Másrszt, a PSD előrehozott választásokat szorgalmaz és hajlandó egyetérteni egy átmeneti kormánnyal – márciusig. Az előrehozott választások elképzelését a  Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is támogatja, nyilatkozta George Simion társelnök. Klaus Iohannis államfő a jövő héten egyeztet az új kormányalakításról a politikai pártok képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A PSD büntető feljelentést tesz Florin Cîțu ideiglenes miniszterelnök ellen

A PSD közölte, hogy büntető feljelentést tesz Florin Cîțu ideiglenes miniszterelnök és mindazok ellen, akik helyeselték a tegnap esti kormányhatározatot, mely szerint több mint egymilliárd lejt különítenek el a tartalék alapból helyi projektekre. A szociáldemokraták úgy vélik, hogy ezzel a döntéssel a menesztett miniszterelnök, Florin Cîțu, tulajdonképpen megfizette a PNL kongresszusán szerzett funkcióját. Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezető azt állítja, hogy az összegnek 80 százalékában a polgármesterek, a PNL és az RMDSZ részesül. Az USR alelnöke, Dan Barna is elégedetlenségének adott hangot és ostobaságnak minősítette a tegnap esti döntést, kihangsúlyozva, hogy a kormány minden polgármesteri hivatalnak pénzt ad, kivéve azokat, amelyeket pártja képviselői vezetnek. Korábban a Fejlesztési Minisztérium leszögezte, hogy minden városháza és megyei tanács részesült pénzbe, függetlenül ezek politikai szinezetétől. Az illetékes miniszter, Cseke Attila kifejtette, hogy a pénz egy része fedezi majd a helyi hatóságokra átruházott szociális segélyezés és gyermekvédelmi szolgáltatások költségeit, mig a  fennmaradó összeget a helyi befektetések befejezésére, valamint a polgármesteri hivatalok sürgös kiadásainak fedezésére fordítják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)

A CNCAV mielőbb meghatározza, hogy mely személykategóriák számára ajánlott a COVID-19 vakcina harmadik adagja

A COVID elleni oltási kampány koordinációs bizottsága csütörtökön megállapítja azon személyek kategóriáit, akik számára a teljes háromadagos oltási ütemterv ajánlott. Az orvosi kutatások azt mutatják, hogy az alacsony immunitású emberek fele nem fejleszt ki elegendő számú ellenanyagot a SARS-COV-2 vakcina első két adagja után. Emiatt az Európai Gyógyszerügynökség ezen személyek esetében javasolta, hogy a teljes oltási ütemterv legyen három adag vakcina. Ezt követően, az alacsony védettséggel rendelkezők hat hónap után igényelhetik a negyedik adag oltást is. Az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță leszögezte, hogy ebben az oltási sémában a rákos vagy HIV-fertőzött betegek részesülnek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.07)
Rozália Gănciulescu