2021. október 8

Koronavírus Romániában: Csúcsot döntött az elhalálozások száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 13 854 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában több mint 66 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor 357-en elhunytak – közölte pénteken a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Jelenleg 1561 személyt kezelnek intenzív osztályon, közülük 23 kiskorú. Az elmúlt 24 órában 23.776 RT-PCR tesztet végeztek el (12.415-at az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 11.361-et pedig kérésre), és 42.239 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

A PNL Florin Cîţut javasolja miniszterelnöknek

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos végrehajtó bizottságának (BEx) döntése értelmében az alakulat Florin Cîţu ügyvivő kormányfőt, pártelnököt javasolja a miniszterelnöki tisztségre a Klaus Iohannis államfő által kezdeményezett hétfői egyeztetésen – jelentette be pénteken Facebook-oldalán Bogdan Gheorghiu ügyvivő kulturális miniszter, a BEx tagja. A politikus közlése szerint a PNL vezetőtestülete egyöntetű szavazással döntött Florin Cîţu miniszterelnöki jelöléséről. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Meghaladta a 7 lejt a prémium benzin literenkénti ára a töltőállomásoknál

Meghaladta pénteken a 7 lejt a prémium benzin literenkénti ára a töltőállomásoknál, ami 40 százalékos drágulást jelent a tavaly jegyzett 5 lejes árhoz képest – derül ki a Versenytanács által elindított üzemanyagár-monitor adataiból. Az alkalmazás szerint az OMV- és a Gazprom-töltőállomásoknál a legdrágább a prémium benzin, 7,09 lejt kell fizetni literéért, a Rompetrolnál a litere 7,07 lejbe, a Petromnál 6,88 lejbe, a MOL-kutaknál 6,99 lejbe, a Lukoilnál 6,76 lejbe, a Socarnál 6,59 lejbe kerül. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Egy Fülöp-szigeteki és egy orosz újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban. A bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést. Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszményért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül – mondta Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 10.08)

Andrei Demény