Premiul Nobel pentru pace a fost decernat jurnaliștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia

Realizator: Georgiana Grosso – Premiul Nobel pentru pace a fost decernat jurnaliștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia, pentru lupta lor curajoasă în favoarea libertății de exprimare. Jurnalista filipineză Maria Ressa a dezvăluit în presă abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarismului în țară sa, a arătat comitetul norvegian Nobel. Ea conduce o companie investigație prin intermediul căreia a făcut anchete independente. Președinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen.
Berit Reiss-Andersen: În 2012 ea a înfiinţat compania Rappler, care se ocupă de jurnaliştii de investigație. Ca director al companiei, dar că şi ziaristă, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare. Campania sa a tras atenția în mod critic asupra controversatei campanii antidrog, criminale, dusă pe președintele Rodrigo Duterte. Numărul de morți au fost atât de mare încât campania poate fi caracterizată ca în război împotriva propriului popor.
Realizator: Dmitri Muratov, unul din fondatorii și redactor șef al cotidianului „Novaia Gazeta” a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia, în condiții din ce în ce mai dificile – a subliniat juriul Nobel. Între timp, Kremlinul l-a felicitat pe Dmitri Muratov, în pofida faptului că publicația sa a criticat frecvent autoritățile ruse. Are detalii de la Moscova corespondentul RRA Alexandr Beleavschi.
Reporter: Dmitri Muratov a declarat că premiul Nobel pentru Pace, ce i-a fost decernat astăzi, este meritul publicației pe care o conduce, „Novaia Gazeta” şi al jurnaliștilor acesteia, care și-au pierdut viața apărând libertatea cuvântului. El a spus că va dona o parte din premiul fundație sale „Cercul binelui” care ajută copiii ce suferă de boli rare, ca și pentru necesitățile jurnaliștilor. În vârstă de 60 de ani, Dmitri Muratov este unul din fondatorii revistei „Novaia Gazeta” pe care o conduce aproape neîntrerupt din anul 1995. Publicaţia este cunoscută în Rusia și în afară ei datorită anchetelor jurnalistice pe teme politice și sociale, dezvăluirile lor legate de încălcarea drepturilor omului, corupție și alte abuzuri ale autorităților, ca și pentru curajul de a aborda subiecte sensibile, ocolite de majoritatea mediilor ruse. Dmitri Muratov i-a amintit astăzi pe jurnaliştii de la „Novaia Gazeta” care au fost asasinați sau au murit în condiții neelucidate. Între ei se numără și Anna Politkovskaia, jurnalistă și activistă pentru drepturile omului, bine cunoscută pentru anchetele sale legate de cel de-al doilea război cecen şi criticile la adresa regimului rus şi de la asasinarea căreia s-au împlinit ieri 15 ani. Executanții crimei au fost condamnați fără însă ca ancheta să stabilească cine a comandat asasinatul./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 octombrie)