Psihoterapeut Daniela Botez: Tot mai mulți adolescenți vor consiliere psihologică pentru identitatea de gen

Tot mai mulți adolescenți  au nevoie, în ultima vreme, de consiliere psihologică  pentru identitatea de gen, informațiile din media îi afectează și îi face confuzi, a declarat, vineri, pentru agenția RADOR psihologul și psihoterapeutul Daniela Botez.

”În perioada în care sistemul lor hormonal se dezvoltă (12 ani-15 ani), adolescenții sunt bulversați de toate informațiile de la televizor și din sistemul online, care le generează confuzie și mari probeme de personalitate în structura lor”, a spus Botez.

Potrivit psihoterapeutului, acești adolescenți sunt” foarte frustrați, judecați de prieteni și neînțeleși de părinți” și, în familie, ei se manifestă prin accese de furie, izolare și negare.

”Socializarea dintre ei este foarte greoaie, adolescenții se judecă unii pe alții după aspect și după îmbrăcăminte, după gesturi și modul de exprimare. Sunt judecați de prieteni și colegi, uneori nejustificat, iar faptul că nu au cu cine să vorbească despre problemele care îi frământă îi face să devină anxioși, frustrați și introvertiți”, a adăugat Daniela Botez.

Acești adolescenți au mare nevoie de consiliere psihologică și de terapie, mulți fiind deschiși spre acest demers. ”Vor să fie ascultați și vor să le fie înțeles punctul lor de vedere, pe probleme care îi frământă legate de sexul lor și de actul sexual, nu reușesc să aibă o discuție pe această temă cu părinții lor, cei mai mulți dintre adolescenții, care vin la consiliere, spunând : Părinții nu au cum să mă înțeleagă, pentru că ei nu trec prin ce trec eu”, a adăugat psihoterapeutul.

Székely Ervin, RADOR