Rusia va trebui să ajungă la o înţelegere cu UE privind achizițiile de gaze naturale (Josep Borrell)

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că Rusia va trebui să negocieze pe tema achizițiilor de gaze naturale cu Uniunea Europeană atunci când va fi vorba despre achizițiile comune. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a adăugat că Ministerul rus de Externe preferă să negocieze mai degrabă separat doar cu unele țări UE, şi nu cu întreaga organizație, în ansamblu, însă Moscova va trebui să discute cu ”Europa unită”, ca instituție, dacă statele membre reușesc să convină asupra achizițiilor comune de gaze, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell. „Nu putem afirma că nu dorim să discutăm cu Rusia. Dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus destul de clar că doreşte să discute cu țările de la egal la egal, dar nu doreşte să discute cu noi, cu instituția. Dar dacă vom crea un fond (monopol) mare pentru achizițiile de gaze și vom negocia achizițiile de gaze, cum a fost în cazul achizițiilor de vaccin, indiferent dacă îi place sau nu, va trebui să discute cu UE, a declarat Josep Borrell, la Noul Forum Economic Mondial de la Madrid. El a recunoscut că Rusia are o importanță majoră pentru Europa, ceea ce înseamnă că ar trebui găsită o poziție echilibrată în relațiile cu Moscova.
”Relațiile sunt acum foarte complicate, poate mai dificile ca oricând. Să vedem ce se va întâmpla cu criza gazelor naturale şi dacă este (Rusia – n.red.) un accelerator sau un moderator al crizei. Dar cu Rusia – indiferent dacă ne place sau nu – va trebui să cooperăm. Va trebui să încercăm să acționăm împreună în mai multe direcţii de activitate”, a spus Borrell. Uniunea Europeană examinează, în momentul de faţă, posibilitatea achizițiilor comune de gaze naturale, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki. Premierul spaniol, Pedro Sanchez a declarat că UE poate achiziţiona și crea rezerve comune de combustibil albastru. În același timp, Belgia în această etapă nu consideră că ideea achizițiilor comune este una bună pentru rezolvarea problemei prețurilor ridicate.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a inclus în agenda summitului șefilor de stat ai Uniunii Europene, care va avea loc în perioada 21-22 octombrie, problema creșterii semnificative a costului energiei.
Prețul futures pe piața europeană a gazelor naturale, conform indicelui olandez TTF, cel mai important hub european, a atins miercuri o valoare record de 1.937 de dolari pentru mia de metri cubi, iar joi a început să scadă, ajungând chiar sub 1.000 de dolari… Ulterior, prețul gazelor a scăzut puțin, iar la ora 18:00, ora Moscovei, au avut loc cotaţii la nivelul de 1.161 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 8 octombrie)