ADVERTORIAL. ECOLOGIE: Eco Sud, investiție într-o perdea de arbori de peste 18.000 metri pătrați lângă depozitul de la Vidra

Devenită lider național și operator de top în Europa de Est pe serviciile de depozitare curată a deșeurilor, compania Eco Sud se face remarcată și prin inițiative eco-civice, vizând mediul, sănătatea comunităților care locuiesc în apropierea depozitelor și educația ecologică.

Astfel. cu ajutorul locuitorilor din comuna Vidra, compania a plantat 1.200 de arțari și plopi canadieni în jurul Depozitului Ecologic de la Vidra, care adună deșeurile a peste 1.200.000 de bucureșteni și ilfoveni. Suprafața împădurită se întinde pe mai mult de 18.000 de metri pătrați și are rolul unui filtru natural capabil să absoarbă în decursul unei zile 42 de kilograme de dioxid de carbon. În plus, pe lângă purificarea aerului, ea maschează estetic depozitul.

Acțiunea s-a transformat într-o oră ad-hoc de educație ecologică: cum între participanți erau mulți elevi, acestora li s-a explicat cum, prin fotosinteză, vegetația – și în special arborii – transformă  dioxidul de carbon în oxigen, vital pentru menținerea vieții noastre de ființe umane sau cum acumularea de dixid de carbon în atmosferă conduce la încălzire globală.

De altfel, Eco Sud monitorizează constant calitatea aerului, solului și apei din vecinătatea depozitului, împădurirea fiind ultima dintr-o serie de acțiuni vizând reducerea la minim a efectelor asociate activității de la depozit:

„Eco Sud face constant eforturi pentru minimizarea efectelor care interacționează cu habitatul și care afectează comunitatea din apropierea depozitului. Ne concentrăm pe gestionarea corespunzătoare a deșeurilor aduse de la populație, prin respectarea tuturor măsurilor complexe impuse de Agenția Națională de Mediu, astfel încât să  eliminăm disconfortul creat în urma activității de salubrizare. Mai mult, echipa depozitului Vidra acționează și în direcția satisfacției comunității locale, prin acțiuni periodice de analiză asupra factorilor de mediu, prin sondarea satisfacției comunității și prin acțiuni de responsabilitate socială” a declarat Adrian Scarlat, director general al Eco Sud.

Acțiunea de împădurire de la Vidra nu este singura inițiativă eco-civică a companiei. Ca membru activ în campania EcoAtitudine, derulată de un consorțiu de ONG-uri de mediu, Eco Sud a perceput tarif zero la Depozitul Central de la Mavrodin Teleorman pentru deșeurile reciclabile primite în urma sortării selective făcute de voluntarii din județ. Campania EcoAtitudine a început în 2010, vizând elevii din clasele l – Vlll, și până acum a reușit să capaciteze peste 365.000 de copii din mai mult de 550 de școli, care au strâns peste 450.000 kg de deșeuri din hârtie, carton, plastic, metal și sticlă.