2021. október 12

Ludovic Orban bejelentette, hogy lemond a képviselőház elnöki tisztségéről

Ludovic Orban volt liberális vezető bejelentette, hogy szerda délbe 12 órakor hivatalosan benyújtja lemondását a képviselőház éléről. Orban bejelentése egy sajtókonferencián hangzott el, amelyen  ismételten birála a Nemzeti Liberális Párt jelenlegi vezetőségét, amely véleménye szerint elszalasztotta a kormánykoalició helyreállitásának nagy esélyét, mivel a Cotroceni konzultációra nem jött miniszterelnöki javaslattal, nyilvánvalóan egy más javaslattal, mint Florin Cîţu. Dacian Cioloş miniszterelnöki jelölésével kapcsolatosan a volt PNL-elnök kijelentette, hogy ez nem más, mint egy blöff, amely csak meghosszabbítja a politikai válságot és egyúttal elmélyíti a szakadékot a PNL és az USR között.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Az USR megtartja első tárgyalását a PNL-vel és az RMDSZ-el a jobboldali koalíció helyreállításáról

Az USR valószinüleg holnap délután tárgyal a PNL-vel és az RMDSZ-el a jobboldali koalíció helyreállításáról és a többség kialakitásának felvázolásáról, közölte Dacian Cioloş kinevezett miniszterelnök. Az USR reméli, hogy a liberálisok megváltoztatják radikális álláspontjukat a PNL vezetőségének kedd esti ülése után, fűzte hozzá Dacian Cioloş első sajtókonferenciáján, amelyet  kormányfői tisztségben történt jelölése után tartott. „Ma reggel telefonbeszélgetést folytattam az RMDSZ-es a liberális kollégákkal, valamint a más nemzeti kisebbségek képviselőjével és valószínűleg holnap megtartjuk  az első találkozót, mivel úgy értesültem, hogy a PNL Politikai Bürója kedd este ülésezik, hogy megvitassák az esetleges új megbízatást, és majd holnap délután, valószínűleg a kormányülés után, megállapodunk az első, pártelnöki szintű találkozóban, tájékoztatott Dacian Cioloş.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Egyre nagyobb az érdeklődés az oltás iránt

Kedden több mint 24 ezer flakon Remdesivir érkezik a kórházakba, és a közeljövőben újabb mennyiségre kötnek szerződést. Románia, amely a járvány rendkívül agresszív hullámmával küzd, nemzetközi segitséghez folyamodott és gyógyszert kért a súlyos betegek kezelésére, illetve oxigénkészülékeket. A járvány-helyzet fokozta az oltások iránti érdeklődést is. Az utóbbi 24 órában több mint 51 ezer ember kapott oltást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy csökkentsék az energiaadókat

Az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy csökkentsék az energiaadókat és az energiadrágulásból nyert nyereséget osszák szét a leghátrányosabb helyzetben lévőknek, nyilatkozta Thierry Breton belügyekért felelős európai biztos. A Bizottság várhatóan holnap előterjeszti az ideiglenes támogatási intézkedéseket a robbanásszerűen megugrott energiaárak megfékezésére, de a hosszú távú megoldásokról csak a következő, október 21-én és 22-én tartandó európai csúcson tárgyalnak.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Az infláció tovább növekedik

Szeptemberben 6,3 százalékra emelkedett az éves infláció az augusztusban mért 5,25 százalékról, közölte kedden az országos statisztikai intézet. Az infláció főleg a nem élelmiszerek drágulása miatt ugrott meg, szeptemberben ezek 8,71 százalékkal kerültek többe az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az élelmiszerek 4,26 százalékkal drágultak, míg a szolgáltatások ára 3,75 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A termékkategóriák szerinti bontásban legnagyobb mértékben a villamos energia drágult, csaknem 25 százalékkal, míg a gáz 21 százalékkal került többe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.12)

Rozália Gănciulescu – RADOR