Alexandru Rafila a subliniat că tratarea bolilor cronice este la fel de importantă ca și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus

Amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei de bază, a atras atenția deputatul PSD Alexandru Rafila.

El s-a referit astfel la decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de a limita serviciile de sănătate timp de o lună în cazul anumitor pacienți.

Redactorul nostru Adria Turea a asistat la o dezbatere organizată de „Salvați Copiii”, unde Alexandru Rafila a subliniat că tratarea bolilor cronice este la fel de importantă ca și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus.

Alexandru Rafila: Anul trecut am asistat la o supramortalitate absolut inexplicabilă, prin altceva decât prin lipsa de acces la servicii de sănătate. Şi unii, și alții au dreptul la servicii medicale. Deci există două categorii care reprezintă în momentul de față subiectul unor dezastre, cum spunea domnul secretar de stat Arafat.

Reporter: Medicul consideră că problema infecțiilor cu noul coronavirus la copii nu este generată de deschiderea școlilor.

Alexandru Rafila: Nu cred că hai să zicem copiii sau adulții care au alte patologii sunt de vină că membrii familiilor lor sau părinții lor, dacă este cazul copiilor, nu vor să se vaccineze. Problema infecțiilor pediatrice este generată nu de deschiderea școlilor, ci de faptul că părinții acestor copii nu sunt vaccinaţi, asta este realitatea, pentru că, dacă toate familiile ar fi vaccinate, atunci și cazurile din școli ar fi extrem de puține.

Am văzut un sondaj și 70% dintre părinți doresc funcționarea școlilor în regim față în față, în condițiile în care 54 sau 56% dintre ei nu sunt vaccinați. Sunt niște asocieri ilogice până la urmă, care pun în pericol copiii pe de o parte și sistemul de sănătate pe de altă parte./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 octombrie