REL: Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez candidat la funcția de prim-ministru pe Dacian Cioloș

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că a decis să-l desemneze candidat pentru funcția de premier pe Dacian Cioloș, după consultările avute luni, la Cotroceni.

„Am avut azi consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români. Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri. Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș”, a spus președintele Klaus Iohannis la finalul consultărilor.

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR la începutul acestei luni, surclasându-l pe Dan Barna cu câteva sute de voturi.

Președintele Klaus Iohannis a avut consultări, luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pentru nominalizarea unui premier care să obțină votul de susținere în parlament.

PNL nu a venit cu nicio propunere de premier și a exclus o guvernare alături de USR, care a votat moțiunea de cenzură a PSD.

Președintele PNL a insistat că s-a format o nouă majoritate (PSD – USR – AUR), care ar trebui să își asume guvernare.

PSD se pregătesc să preia puterea în Parlament, unde pot vota alături de PNL asupra unor proiecte punctuale precum plafonarea prețurilor la energie, măsuri în domeniul sanitar, împotriva Covid, sau PNRR.

„Românii nu vor fi abandonați, tot ce nu poate un guvern demis, va fi preluat de Parlamentul României. Parlamentarii PSD vor lucra 24/ 24. Deja am depus solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a declarat Marcel Ciolacu după consultările de la Palatul Cotroceni.

Varianta alegerilor anticipate, invocată de PSD, nu a fost agreată de președintele Iohannis, iar președintele PSD a respins posibilitatea de a vot un guvern condus de Florin Cîțu.

USR, UDMR și AUR au făcut propriile propuneri de premieri.

USR l-a propus pe Dacian Cioloș iar UDMR pe Kelemen Hunor.

https://romania.europalibera.org/a/iohannis-ciolos-propunere-premier/31503811.html

Autor Dora Vulcan

RADIO EUROPA LIBERĂ – 11 octombrie