Republica Moldova solicită UE livrarea de urgență a unor cantităţi suplimentare de gaze naturale, prin România, titrează „Financial Times”

Autoritățile din Republica Moldova solicită Uniunii Europene livrarea de urgență a unor cantităţi suplimentare de gaze naturale, prin România. Republica Moldova a cerut sprijin din partea Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaze naturale a țării, iar Chișinăul speră să le primească prin România, mai scrie ‘Financial Times’, care face referire la două persoane implicate în negocierile cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale a republicii. Guvernul Republicii Moldova intenționează să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la achizițiile unor cantităţi suplimentare de gaze, prin România vecină, din cauza reducerii livrărilor de către concernul rus Gazprom, mai scrie ediția britanică a ‘Financial Times’. Contractul privind livrarea de gaze naturale ruseşti Republicii Moldova, semnat de Gazprom și autorităţile de la Chișinău, a expirat pe la sfârșitul lunii septembrie. La 1 octombrie, presa anunţa faptul că acordul a fost prelungit cu încă o lună, în timp ce negocierile privind semnarea unui nou acord pe termen lung continuă. Prețul de achiziţie a acestui combustibil pentru Republica Moldova a crescut, ajungând la 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, de la cu un preț mediu anual de 200 de dolari. Luni, autoritățile de la Chișinău au anunțat că există posibilitatea de a cumpăra gaze naturale din România și din alte state membre ale UE, precum și din Ucraina. Potrivit ‘Financial Times’, Republica Moldova solicită Bruxellesului livrarea de urgență a unor cantităţi de gaze naturale și dorește, ca prin intermediul UE, să schimbe modul de achiziţie a gazului românesc, însă Bucureștiul este îngrijorat de acoperirea propriilor sale nevoi. În prezent, Chișinăul achiziționează gaze naturale de la Gazprom, în baza unui contract care a expirat, semnat în urmă cu 13 ani, prețurile pentru acesta fiind strict dependente de costul petrolului. Potrivit ‘Financial Times’, aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova din Rusia a scăzut cu aproximativ o treime. În același timp, prețurile pentru acesta au crescut luna trecută de la 550 de dolari/1.000 de metri cubi la 790 de dolari/1.000 de metri cubi, care este de cinci ori mai mare faţă de media plătită anul trecut de Republica Moldova. Potrivit surselor citate de ‘Financial Times’, Chișinăul nu este de acord cu noile condiții impuse de Gazprom, iar Republica Moldova solicită sprijin Uniunii Europene.
Conform vechiului contract dintre Moldovagaz și Gazprom, în sezonul cald costul gazelor pentru Republica Moldova era calculat, ținându-se cont de tranzacţiile din hub-ul german de gaze naturale NCG. Ministrul moldovean al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, a declarat că le-a solicitat reprezentanților gigantului rus Gazprom să extindă contractul de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește Chişinăul este nejustificat și nerealist. Declarația a fost făcută la o conferință de presă cu privire la vizita recentă a ministrului la Sankt Petersburg, Rusia, unde s-a întâlnit cu directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova. Amintim că Andrei Spînu a participat, împreună cu reprezentanții companiei Moldovagaz, la Summit-ul Gazelor din Sankt Petersburg, unde urma să discute cu administrația Gazprom./vdraguta/ilapadat

(www.ria.ru – 12 octombrie)