2021.október 13.

 

Lemondott képviselőházi elnöki tisztségéről Ludovic Orban

Ludovic Orban szerdán bejelentette, hogy beterjesztette lemondását a képviselőház elnöki tisztségéből.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa azt mondta, becsületbeli kötelességének tartja lemondani, miután elvesztette a pártelnöki tisztségért folytatott küzdelmet, ugyanis meggyőződése, hogy egy közjogi méltóság funkciójának legitimitását a választók adják.

Ludovic Orban szeptember 25-én a PNL vezetőségének is beterjesztette a házelnöki tisztségből való lemondását, miután Florin Cîţuval szemben alulmaradt a pártelnöki székért folytatott küzdelemben. Akkor azt mondta, a PNL vezetősége kezében van a döntés, hogy mikor továbbítja a lemondását a parlamentnek. „Ha ma a képviselőház el nyújtottam volna be lemondásomat, akkor valószínűleg egy szociáldemokrata képviselő került volna a házelnöki tisztségbe, és nem akartam ajándékot adni a PSD-nek” – fűzte hozzá magyarázatképpen. Ugyanakkor nyilatkozta azt is, hogy lemondása 15 napig a PNL vezetőségének kezében van, és ha ez idő alatt a párt nem továbbítja azt a parlamentnek, akkor ő maga fogja ezt megtenni. (RADOR Hírügynökség – Marosvásárhelyi Rádió)

Elfogadta a képviselőház a Román Rádiótársaság és a Román Televíziótársaság elnök-vezérigazgatói tisztségének szétválasztásáról szóló törvénytervezetet.

A törvényt módosító jogszabály értelmében a két intézmény igazgatótanácsának elnökét, illetve vezérigazgatóját a parlament nevezi ki az igazgatótanács soraiból, a szakbizottságok által előterjesztett javaslat alapján, a jelöltek meghallgatása után. Az elnököt és a vezérigazgatót az igazgatótanácsi tagok jelölik, és a szakbizottságoknak az előterjesztéstől számított hét napon belül meg kell vizsgálniuk a javaslatot. A jelöltek meghallgatása a szakbizottságban az igazgatótanácsi tagok jelenlétében zajlik – olvasható a tervezetben.

A jogszabály azt is előírja, hogy az igazgatótanácsi tagok mandátumuk alatt nem lehetnek a Román Rádiótársaság és a Román Televíziótársaság alkalmazottai. Ugyanez érvényes családtagjaikra is, a másodfokú rokonokig. A Román Rádiótársaság és a Román Televíziótársaság igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója a miniszterek javadalmazásával azonos összegű juttatásban részesül, míg az igazgatótanácsi tagok ennek az összegnek a 40 százalékára jogosultak. Az igazgatótanács munkálatait az elnök, hiányában a vezérigazgató vagy a rangidős tagja vezeti. A testület feloszlatása esetén a vezérigazgató tisztségben marad az új igazgatótanács vagy egy ügyvivő vezérigazgató kinevezéséig. A a törvény kihirdetés előtti végleges változatának az elfogadására a szenátus jogosult. (RADOR Hírügynökség)

Közintézmények nem kérhetnek másolatot más állami intézmények által kiállított dokumentumokról

A képviselőház ma elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek, hogy ügyintézéskor másolatokat kérjenek magán- vagy jogi személyektől más állami intézmények által kiállított engedélyekről vagy dokumentumokról.

A jogszabály a 2016/41-es sürgősségi kormányrendeletet egészíti ki. Elfogadását 291 képviselő támogatta, csupán egy törvényhozó szavazott ellene. A jogszabály szerint a közintézményeknek és a központi közigazgatási szerveknek a dokumentumokat kibocsátó intézményektől kell igényelniük azok másolatát vagy kivonatát, a közszolgáltatás kedvezményezettjének hozzájárulása alapján. A jogszabályt a szenátus már elfogadta, az ügyben az alsóház volt a döntő fórum. (Radio România Actualităţi)

Nem javul a járványhelyzet

Tegnap óta 382 koronavírusos beteg vesztette életét a Stratégiai Kommunikációs Csoport szerdai jelentése szerint. Intenzív osztályon 1.676 pácienst ápolnak, közülük 35-en kiskorúak.

Az elmúlt 24 órában 15.733 új fertőzést regisztráltak mintegy 70 ezer teszt eredménye alapján.

A járvány kezdete óta Romániában közel 1,39 millióan fertőződtek meg, közülük majdnem 1,2 millióan meggyógyultak, a halálos áldozatok száma 40.461. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR