Toamna se numără… copiii care au putut să meargă la școală

La fiecare început de toamnă, educația revine în atenția publică. Însă, pentru o schimbare cu adevărat importantă, educația nu ar trebui niciodată să treacă în con de umbră. De aceea, la United Way, fie iarnă, fie vară, ne concentrăm constant eforturile spre acei copii pentru care singura șansă la o viață mai bună este educația primită la școală.

Îți mulțumim că înțelegi importanța educației și că dorești să sprijini proiectele de educație, integrare socio-economică și sănătate ale United Way, adresate persoanelor defavorizate: copii, tineri, vârstnici.

E toamnă. Copiii s-au întors în bănci… dar nu toți
Ajută-ne să schimbăm această realitate!
A început un nou an școlar. Pentru cei mai mulți dintre noi, a început cu speranțe, ca întotdeauna, dar și cu temeri, ca în ultimii doi ani. Pentru copiii din medii vulnerabile acest start vine cu încă un sentiment, acela de nesiguranță. Nesiguranța zilei de mâine, nesiguranța că vor avea ce mânca, cu ce să se îmbrace, cu ce să scrie, nu doar în prima lună, dar tot anul. Când aceste incertitudini intră în ghiozdanul rupt de acum un an, pe care sunt gata să îl poarte și anul acesta, bucuria noului început pălește.

Pentru ei, pentru acești copii care vor să meargă la școală, dar greutățile zilnice le stau în cale, am început campania de strângere de fonduri cu apelul: Ajută-i să meargă la școală, ajută-i să crească mari!

AICI poți vedea filmulețul nostru de campanie.
Mulțumim Kolectiv pentru filmare si editare si Danielei Nane pentru voice over

Prin proiectele de educație, desfășurate de United Way România sprijinim anual peste 6000 de copii să nu renunțe la școală, singura cale prin care pot rupe cercul sărăciei în care s-au născut. Pentru a ne asigura de reușită, abordăm educația în complexitatea ei și implicăm toți membrii care pot influența acest proces: părinți, profesori, copii.

Plantăm astăzi educație, pentru a culege în viitor tineri cu mai multă încredere în forțele proprii, adulți capabili să își întrețină familiile și, în ansamblu, o comunitate mai prosperă. Este un efort de durată, care cere investiție de durată. De aceea, campania noastră își va arăta roadele în timp, dar știm că vom ajunge să ne bucurăm cu toții de ele.

Îți mulțumim că ești interesat să susții proiectele noastre și apreciem tot sprijinul oferit. Iată cum poți să ne ajuți:

Prin donații online AICI
Donații prin Facebook, Posibilitate oferită de partenerii noștri de la Romanian United Fund.
Devenind fundraiser pentru această cauză, prin deschiderea unui cont de strângere de fonduri. Dă un reply la acest mail cu mesajul: “vreau să ajut mai mulți copii fără posibilități să meragă la școală” și noi te vom ghida cum să îți deschizi cont de fundraising.
Prin trimiterea unui SMS cu textul VIITOR la 8864 pentru a dona 4 euro lunar sau la 8844 pentru a dona 2 euro lunar.
Prin trimiterea acestui mesaj și altor prieteni care ar dori sa ajute copiii dezavantajați să meargă la școală.

Început de an școlar cu zâmbete pentru o parte dintre
copiii din programele United Way, mulțumită voluntarilor

Vedem reușita copiilor pe care îi sprijinim drept una împărtășită: a lor, a United Way și a partenerilor care cred și susțin proiectele noastre. De aceea este mereu o bucurie când voluntarii United Way se întâlnesc cu beneficiarii.

Pentru voluntarii noștri, vara nu a fost doar perioada vacanțelor, dar și momentul de a se gândi la copiii care la începutul anului școlar vor avea nevoie de ajutor. De aceea s-au mobilizat pentru a strânge ghiozdane echipate cu penare, caiete, blocuri de desen și alte rechizite, toate de cea mai bună calitate, necesare pentru întregul an școlar. Au umplut câteva automobile cu aceste rechizite și au mers la centrele United Way din București și Timișoara pentru a le oferi elevilor.

“Startul unui nou an școlar ar trebui să semnifice pentru fiecare copil în parte un moment de bucurie pură și entuziasm. Copiii, indiferent de situația de sănătate sau cea materială pe care o au, ar trebui să înceapă în luna septembrie un nou capitol important din viață. Credem într-un proces de învățare care nu încetează niciodată și în empatia pe care o putem arăta și transmite în mod constant persoanelor vulnerabile” a spus Lavinia, una dintre voluntare.

Un alt grup de voluntari și-a dedicat orele de după muncă amenajării unui colț de lectură în incinta bibliotecii școlii gimnaziale nr 15 din Timișoara. După ce au vorbit cu copiii și au aflat care le sunt personajele preferate, s-au mutat în bibliotecă pentru a le picta pe pereți. La început de an, elevii au avut surpriza să își vadă biblioteca transformată în locul perfect pentru a descoperi plăcerea lecturii.

Și pentru că reușitele sărbătorite atrag alte victorii, câțiva voluntari au decis să încurajeze nouă copii premianți din aceeași școală din Timișoara și Școala din Carani și le-au oferit o zi de joacă și premii, iar cea mai mare surpriză a fost că fiecare copil a plecat acasă pe bicicleta proprie.

Reușita la școală i-a dat încredere că totul e posibil
Acum visează să ajungă în Coreea de Sud să-și întâlnească trupa preferată

„Învață să reușești” este numele programului de educație al United Way prin care mii de copii primesc sprijinul necesar pentru a merge la școală. În același timp, poate fi și motto-ul elevilor din acest program. Pentru Cătălina, cu siguranță așa este. Acum patru ani, a intrat în program timid, fără încredere în forțele proprii și cu emoții pe care le stăpânea cu greu. Vorbea puțin cu colegii și era jenată că vine dintr-o familie modestă, unde cinci oameni supraviețuiesc doar din salariul tatălui și alocațiile copiilor.

Implicarea într-o diversitate de activități care să o ajute să-și descopere propriile pasiuni și lucrul cu psihologul au transformat-o pe Cătălina dintr-un copil timorat într-o domnișoară care vorbește deschis despre viața ei, ce o pasionează și la ce visează.

Cătălina are visuri mari! Își dorește să meargă la facultate în Coreea de Sud, deoarece este pasionată de cultura coreeană și de K-pop. Însă nu visează cu ochii deschiși. Pentru a înțelege mai bine versurile melodiilor preferate, a început să învețe limba coreeană, dar, cum majoritatea tutorialelor disponibile erau în limba engleză, a început cu aprofundarea limbii engleze.

“Ascult K-pop atunci când mă simt demoralizată. Mă ajută să mă ridic și să o iau de la capăt. Acum am mai multă încredere în ceea ce fac. Din versurile melodiilor am învățat să mă accept așa cum sunt. Mi-am făcut visuri și speranțe că într-o zi voi putea întâlni formația preferată și le voi mulțumi pentru curajul pe care mi l-au dat.” – spune Cătălina.

Transformarea fetei nu a trecut neobservată și la școală. “Este o elevă implicată, care își face temele cu simț de răspundere, este activă la ore și dornică sa învețe cât mai multe. Datorită efortului depus, Cătă a obținut, la finalul anului școlar, premiul al II-lea“ – ne-a spus diriginta fetiței.

Cătălina învață să reușească și înțelege pe deplin semnificația acestor cuvinte. Noi, cei de la United Way, împreună cu voi, partenerii noștri, putem veghea ca reușita copiilor precum Cătălina să fie pe măsura potențialului lor.

Educația copiilor este pusă cel mai adesea pe seama părinților, profesorilor și a decidenților politici. Însă mai există o categorie care nu trebuie exclusă și implicarea căreia este constantă, dar insuficient vizibilă, și anume comunitatea. Și tu ești parte din comunitate și poți influența rezolvarea problemelor cu cel mai mare impact pentru viitorul întregii societăți: abandonul școlar și analfabetismul funcțional. Împreună, putem crea o colectivitate mai educată și deci mai prosperă.

Ajută-i să meargă la școală!
Ajută-i să crească mari!