Declaraţii ale liderilor politici privind formarea unui nou guvern

Realizator: Petruţa Dinu – Preşedintele liberalilor, premierul interimar, Florin Cîţu, a declarat astăzi că soluţia viabilă pentru România este în acest moment refacerea coaliţiei în jurul PNL. El consideră că USR trebuie să recunoască greşeala de a fi votat moţiunea de cenzură pentru ca negocierile privind noul guvern să poată continua:
Florin Cîţu: Pentru România importantă este stabilitatea şi refacerea coaliţiei este un lucru important, dar bineînţeles refacerea coaliţiei în jurul PNL. Este soluţia pe care noi o avansăm. Din punctul nostru de vedere este soluţia viabilă. Dacă vrem să trecem peste acest moment, trebuie să se recunoască o greşeală şi apoi putem să mergem mai departe.
Realizator: USR ar putea să formeze un guvern minoritar în cazul în care negocierile pentru refacerea coaliţiei vor eşua – anunţă purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Moşteanu. El a precizat că mâine, după şedinţa conducerii PNL, va avea loc o nouă rundă de discuţii între premierul desemnat şi foştii parteneri şi a făcut un apel la responsabilitate din partea acestora.
Ionuţ Moşteanu: Premierul desemnat, Dacian Cioloş, are acest mandat din partea preşedintelui României pentru a forma un guvern şi a veni cu el în faţa parlamentului. Asta este decizia noastră luată ieri. Mergem înainte în cele două scenarii, având ca prioritate refacerea coaliţiei de guvernare în jurul premierului Dacian Cioloş, însă, dacă aceste negocieri vor eşua, vom veni în faţa parlamentului cu un guvern aprobat de Comitetul Politic cu o listă de miniştri şi cu un program aprobat de Comitetul Politic, la începutul săptămânii viitoare.
Realizator: Între timp, social-democraţii reiterează că este nevoie de un guvern format din specialişti apolitici, care să gestioneze pandemia de COVID-19 şi economia până la organizarea alegerilor anticipate. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a făcut public un apel către preşedintele Klaus Iohannis să găsească soluţii pentru problemele reale cu care se confruntă românii: criza medicală şi scăderea veniturilor. Liderul PSD consideră că niciodată în istoria modernă a României ruptura dintre autorităţi şi populaţie nu a fost atât de mare şi susţine că preşedintele ar trebui să ia decizia corectă./lcoman/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 octombrie)