2021. október 15

Dacian Cioloş a második fordulóban ül tárgyalóasztalhoz a PNL, az RMDSZ és a más kisebbségek képviselőivel

Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök pénteken a második fordulóban ül tárgyalóasztalhoz a PNL (Nemzeti Liberális Párt), az RMDSZ és a más kisebbségek képviselőivel az előző kormánykoalició helyreállitásának reményében. A tárgyalások első fordulója – amelyet szerdán tartottak – eredménytelenül zárult. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Újabb Moderna-vakcina szállitmány érkezik Romániába

Több mint 350 ezer Moderna-vakcina érkezik pénteken Romániába. Az oltáskampányt koordináló országos bizottság közlése szerint a vakcinák szállitását a gyógyszergyártó cég biztositja és az Unifarm Országos Társaság lerakatainál tárolják, amig leszállitják az ország regionális központjainak. Mostanig közel két és fél millió adag Moderna oltóanyag érkezett hazánkba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Az állami és magánkórházakban dolgozóknak valószinüleg zöldigazolvánnyal kell rendelkezniuk

Előfordulhat, hogy a kórházak, az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet, az Országos Egészségbiztosítási Ház és az alárendelt intézmények dolgozói a munkaprogram kezdetén kötelesek lesznek felmutatni a zöldigazolványt. A szenátorok és képviselők egy csoportja erre vonatkozóan csütörtökön beterjesztett a Parlamentben egy tervezetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Az Európai Bizottság a román egészségügyi rendszer segítését ígérte

Az egészségügyért felelős európai biztos a román egészségügyi rendszer Európai Bizottság általi támogatását igérte. Stella Kyriakides csütörtökön telefonbeszélgetést folytatott Cseke Attila ideiglenes egészségügyi miniszterrel az EU válaszának megerősitéséről a járávány-helyzet okozta egészségügyi válságra. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint Cseke Attila tárcavezető tájékoztatta az európai biztost a romániai járványhelyzetről, valamint a kórházak gyógyszerellátásával és az intenzív terápiára koronavirus fertőzéssel beutalt betegek egészségügyi ellátásához szükséges kapacitásnöveléssel kapcsolatos problémákról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Giurgiu municipiumban a diákok többsége online tanul

Giurgiu municipiumban a diákok zöme online tanul a fertőzések arányának emelkedő tendenciája és a fűtés hiánya miatt. A 17 oktatási egység közül 14 tért át távoktatásra csütörtöktől október 25-ig. Ezek közül kivételt képez a 2-es gimnázium, a „Sfântul Ioan Valahul” Teológiai Szeminárium és a Speciális Iskola. Giurgiu megyében 136 tanuló és 62 tanügyi káder koronavirussal fertőzött.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Bukarestben felavatták a Látássárültek Rehabilitációs Központját

A Fehér Bot Napja alkalmából a Romániai Látássérültek Szövetsége Bukarestben felavatta a „Vatra Luminoasă” szociális és rehabilitációs központot. A központ speciális támogatást nyújt és tanácsadással látja el a látássérülteket, akik ugyanitt szakmai átképző tanfolyamokon is részt vehetnek. A Fehér Bot Napot 1993-ban vezette be az Európai Látássérültek Jólétének Szervezete.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.15)

Rozália Gănciulescu