NEWSWEEK: Medicii îndeamnă „disperați” populația să se vaccineze, întrucât spitalele românești și-au atins „limita”

Sperând să fie ascultați de populație, medicii români au publicat miercuri o scrisoare deschisă intitulată „strigăt de disperare”, în care îi imploră pe oamenii nevaccinați să se inoculeze împotriva Covid-19, deoarece infrastructura medicală fragilă a țării trepidează sub valul de infecții și decese.

Scepticismul față de vaccinuri e ridicat în acest stat UE, România doborând noi recorduri în această toamnă. Colegiului Medicilor din [Municipiul] București, un ONG care reprezintă medicii, afirmă în scrisoarea adresată românilor că sistemul național spitalicesc și-a „atins limita” și că absența vaccinărilor a dezvăluit „un eșec în ceea ce privește încrederea” între medici și populație.

„Suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești”, se afirmă în scrisoare. „Suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat.”

Alături de Bulgaria, România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa. Guvernul de centru al țării a fost demis săptămâna trecută printr-o moțiune de cenzură.

România, o țară cu 19 milioane de locuitori, are a doua cea mai slabă rată de vaccinare din UE. Numai 34% din adulții ei sunt vaccinați complet, comparativ cu o medie UE de 74%.

România a raportat miercuri noi recorduri pandemice de 17.000 de cazuri noi confirmate, respectiv 442 de decese într-o singură zi. Datele oficiale arată că peste 90% din pacienții decedați de Covid-19 săptămâna trecută erau nevaccinați.

„Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor”, se arată în scrisoarea medicilor bucureșteni.

Presiunea asupra spitalelor a determinat guvernul român să suspende săptămâna trecută toate procedurile medicale non-urgente și să ceară ajutorul UE.

Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestiunea crizelor, a declarat săptămâna trecută că UE va trimite 250 de concentratoare de oxigen în România, care a primit marți și 5.200 de doze de anticorpi monoclonali din Italia. De asemenea, săptămâna aceasta câteva zeci de pacienți români vor fi trimiși în unități ATI din Ungaria.

Dragoș Zaharia, medic la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din București, crede că statul român ar fi trebuit să recruteze o „personalitate faimoasă” pentru a conduce campania națională de vaccinare.

„Lupta aceasta e condusă doar de indivizi anonimi”, a declarat Zaharia pentru The Associated Press. „Ni se rupe inima când știm că mulți dintre cei care au murit ar fi putut trăi dacă ar fi fost vaccinați.”

NEWSWEEK (SUA), 14 octombrie 2021 – Articol de Mary Ellen Cagnassola

Traducere: Andrei Suba