Psihologul Radu Leca oferă explicaţii despre motivele neîncrederii românilor în vaccinarea anti-COVID

Creşterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus şi situaţia dramatică din spitale a impulsionat vaccinarea anti-COVID în ţara noastră. Potrivit celui mai recent bilanţ, în ultima zi, aproape 35.000 de persoane au făcut prima doză sau serul în doza unică, fiind cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii mai.

Cu toate acestea, numărul celor care se imunizează rămâne nesatisfăcător, iar autorităţile nu reuşesc să-i convingă pe sceptici să se vaccineze. Psihologul Radu Leca este de părere că neîncrederea în factorii de decizie şi lipsa de informare din surse credibile au alimentat teroriile conspiraţioniste. Invitat la „Apelul Matinal” de la Radio România Actualităţi, el a criticat şi campaniile naţionale de vaccinare pe care le consideră total neinspirate:

Radu Leca: Conţinutul de tip conspiraţionist este un conţinut extrem de bine văzut. Nu se poate întâmpla ceva de bine, fiindcă cu siguranţă ceva ascuns se află în spate.

Dragi români, nu este nimic ascuns. Nimeni nu vrea să vă facă rău. Modalitatea aceasta patologică de a regândi ceva adevărat nu va duce decât la îmbolnăvire. Toate campaniile care au fost create pentru vaccin au fost dezastroase.

Dacă, chiar şi acum, în ceasul al 12-lea, statul român ar da un pic din timpul său ca să creeze o structură, un departament care să facă zeci de campanii excepţional, prin aceste campanii, oamenii poate, poate, vor înţelege că este spre binele lor să nu se îmbolnăvească./aburtica/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 octombrie