„The Balloon Girl”, opera autodistrusă a lui Banksy, vândută pentru 18,5 milioane de lire sterline

„The Balloon Girl”, versiunea lui Banksy, a cărei autodistrugere parțială în urmă cu trei ani a provocat senzație, a fost vândută joi, 14 octombrie,pentru aproape 18,6 milioane de lire sterline (21,8 milioane de euro), un nou record pentru artistul britanic.
Redenumită „Love is in the Bin”, lucrarea vândută la Sotheby’s din Londra depășește recordul anterior atins în luna martie de „Game Changer”, o pânză care onorează îngrijitorii în perioada pandemiei de coronavirus, vândută cu 16,5 milioane de lire sterline (19,5 milioane de euro) în beneficiul serviciului de sănătate publică britanic.
Ultima apariție a operei la o licitație în 2018 a provocat uimire în întreaga lume. Nici nu începuse bine licitaţia când un concasor ascuns în ramă mărunțise jumătatea inferioară a pânzei, care reprezintă o fetiță care eliberează un balon roșu în formă de inimă, lăsând doar balonul intact pe fundalul alb. Cu această acțiune răsunătoare, care a provocat un adevărat cutremur în lumea artei, Banksy, artistul stradal, și-a propus să denunțe „mercantilizarea” artei.
În comunicatul său de presă care anunța vânzarea, Sotheby’s a numit distrugerea „cel mai spectaculos eveniment artistic al secolului XXI”, plasând-o în „moștenirea artei anti-establishment care a început cu mișcarea Dada și Marcel Duchamp”. De la această lovitură strălucită, Banksy a revoluţionat licitațiile, unde lucrările sale ajung la adevărate recorduri.
Banksy a devenit cunoscut pentru o serie de graffiti care apar pe clădiri. Artisului născut la Bristol, care păstrează misterul identității sale, îi place să provoace și să ofere motive de reflecţie. În 2005, a pictat graffiti-ul „The Flower Thrower” pe un perete din Ierusalim, înfățișând un protestatar mascat pe cale să arunce un buchet de flori. Artistul folosește, de asemenea, bomba sa de graffiti pentru a-și demonstra opoziția față de Brexit, pentru a sprijini migranții sau pentru a avertiza cu privire la situația de urgență climatică. (www.lefigaro.fr – 14 octombrie)/rcostea