Cu siguranță, viața ne „oferă” uneori mult mai mult decât putem noi duce, aflându-ne chiar în situația de a ne întreba cum am mai putea face față încă unui eveniment neplăcut!? Și asta până când acel alt eveniment neplăcut chiar apare și ne aruncă iar în brațele stresului. În ciuda acestui „act de jonglerie”, suntem într-un fel sau altul destul de bine echipați pentru a rezista câtorva angoase zilnice, însă acel tip de stres continuu, fără sfârșit, care ne menține mintea și trupul într-o stare constantă de alertă pentru perioade lungi de timp se poate strecura și poate provoca probleme grave. Uneori chiar fără să ne dăm seama! O viață stresantă ne afectează eficiența și ne reduce capacitatea de a trăi o viață sănătoasă și fericită. Starea de permanentă încordare ne poate îmbolnăvi mai des și ne face să ne simțim mai morocănoși și mai iritați. Programul încărcat, responsabilitățile interminabile și unele situații neprevăzute contribuie foarte mult la instalarea stresului, tocmai de aceea este extrem de important să cunoaștem căile care ar putea atenua condițiile acestei „afecțiuni”. Este posibil să nu putem elimina sau scădea nivelul de responsabilități atât de ușor, dar putem în schimb să facem câteva alegeri mai bune pentru a contracara stresul încă din fașă. Cheia reușitei este să facem un pic mai mult loc relaxării pentru ca stresul să ne invadeze din ce în ce mai puțin. Și, deși unele lucrurile care ne fac pe noi fericiți s-ar putea să nu fie exact aceleași lucruri care să vă facă pe dvs. fericiți, există anumite acțiuni sau îndeletniciri care tind să aducă o experiență satisfăcătoare în viața tuturor. De exemplu, acolo unde nu ne poate ajuta meditația, desfășurarea activităților fizice poate fi un alt mod de a scăpa de stres. Aceste lucruri sunt identificate și studiate în ramura psihologiei cunoscută sub numele de „psihologie pozitivă”, astfel încât să putem ști ce schimbări specifice fac majoritatea oamenilor fericiți. Deși este posibil să nu puteți controla toți factorii care cauzează neliniști și emoții negative în viața dvs., există câteva activități pe care le puteți face pentru a elimina cauzele și câteva modalități de a crește nivelul fericirii, astfel încât să vă simțiți mai puțin copleșiți și să vă puteți debarasa mai ușor o zi nefastă.


* Ridicați-vă din pat cu 30 de minute mai devreme decât de obicei – Vă puteți îmbunătăți rutina matinală în orice fel doriți (mai ales dacă veți citi ideile care urmează), dar, dacă aceasta tinde să se petreacă într-o grabă frenetică, merită într-adevăr efortul de a vă ridica din pat un pic mai devreme. O jumătate de oră – atât vă trebuie pentru a vă simți ca și cum ați câștigat o grămadă de timp. Și, unde mai pui că nu este nevoie de o schimbare uriașă în programul dvs. În cazul în care trebuie să pregătiți copiii pentru școală, aceste 30 de minute vă vor da o excelentă ocazie de a vă pregăti întâi pe dvs., adică veți avea mai mult timp pentru a fi singuri și a face orice credeți că vă încarcă bateriile pentru o nouă zi. Cu siguranță merită efortul! S-ar putea să vă simțiți un pic cam amețiți, dar încercați să acordați atenție senzațiilor pe care nu aveți de obicei timp să le experimentați. Lumea se simte adesea diferită dimineața, așa că ieșiți afară (sau stați lângă o fereastră deschisă) pentru a savura băutura de dimineață. În loc să vă concentrați pe efectele negative, cum ar fi complexul de apartamente în construcție sau gunoiul din fața blocului, observați lucrurile pozitive. Ascultați trilurile păsărelelor, faceți abstracție de zgomot, observați trecătorii și bucurați-vă de aerul proaspăt al dimineții. Trezitul mai devreme înseamnă că nu mai sunteți nevoiți să vă grăbiți dimineața. Gândiți-vă la aceste 30 de minute ca la un bonus personal – o modalitate de a vă începe ziua cu satisfacție și calm.

* Schimbați melodia alarmei – Fiind primul sunet pe care îl auziți dimineața, alarma vă poate ajuta să începeți ziua într-o notă pozitivă. Încercați, așadar, să vă setați o melodie preferată sau sunete din natură.De asemenea, dacă utilizați telefonul ca ceas cu alarmă, puteți fi tentați ca imediat cum vă treziți să vă verificați email-ul sau mesajele de pe rețelele de socializare, deci indicat ar fi ca ecranul telefonului să nu fie chiar primul lucru pe care îl vedeți.Încercați un ceas cu alarmă plug-in, sau una din noile aplicații care vă limitează accesul la distracția online.

* Relaxați-vă corpul – După ce alarma se oprește, în loc să o amânați (lucru care doar va prelungi acel sentiment de somnolență), opriți-o imediat și începeți mai bine să vă întindeți. Acest lucru funcționează perfect, întrucât oferă un moment de tranziție între somn și inevitabilul pas de a vă ridica efectiv din pat.

 * Deschideți larg ferestrele sau ieșiți la soare – După ce v-ați dezmorțit un pic și ați părăsit culcușul, puteți deschide larg ferestrele (dacă este vară) sau măcar jaluzelele (dacă este mai frig) – lumina solară vă va ajuta să vă dezmeticiți mai repede. Dacă este o zi plăcută, aerul proaspăt al dimineții vă va trezi instantaneu. Dacă este o zi frumoasă, beți cafeaua în aer liber, măcar pentru câteva minute. Inhalați aerul proaspăt și simțiți soarele cum vă scaldă fața. Dacă aveți o grădină, puteți rătăci de la un capăt la altul pentru a arunca o privire asupra plantelor, sau doar stați pe terasă și ascultați trilurile păsărelelor.

* Meditați în timp ce preparați cafeaua – În timp ce așteptați cu ardoare ca aparatul să vă pregătească prima ceașcă de cafea, nu stați degeaba! Folosiți acest timp pentru a vă concentra pe propria persoană: respirați adânc, închideți ochii și imaginați-vă că sunteți într-un loc foarte liniștit. Lăsați orice gânduri care vă invadează mintea să intre în derivă asemenea unor nori. Atunci când cafeaua este aproape gata, respirați încă o dată cât mai profund și deschideți ochii. Totuși, să nu spargeți cana când realizați că sunteți tot acasă, în bucătărie! Meditația este o metodă excelentă de „curățare” a minții de toate gândurile negative și stresante. Ori de câte ori vă simțiți împovărați sau chiar când vă simțiți obosiți să lucrați sau vă simțiți iritați de ceva sau de cineva, respirați adânc pentru a vă relaxa. Concentrați-vă asupra respirației, în timp ce expirați și inspirați. Concentrați-vă asupra modului în care acționează corpul dvs. atunci când respirați. Vizualizați cum mintea voastră pur și simplu se stinge și concentrați-vă pe golirea minții. O meditație simplă de 20 de minute vă va face să vă reîmprospătați și să vă destindeți. Pe lângă aceasta, ajută și la reducerea anxietății, tensiunii și stresului. Decât să înșfăcați cana cu cafea aburindă și să o sorbiți în grabă pentru a începe apoi rutina propriu-zisă de dimineață (duș, machiaj, îmbrăcat), rezervați-vă un moment în care să savurați aceste prime înghițituri. Stați jos, relaxați-vă, priviți pe fereastră și bucurați-vă în tihnă de această clipă.

* Scrieți câteva idei în jurnal sau citiți câteva pagini din cartea dvs. preferată – Dacă aveți obiceiul de a ține un jurnal, ar fi indicat, ca în timp ce vă bucurați de gustul cafelei, să-l umpleți cu gândurile dvs. cele mai intime. Faceți o practică din a scrie câteva pagini, sau pur și simplu din așternerea pe hârtie a unor gânduri pentru ziua respectivă. Chiar și o listă de priorități! În mod alternativ, citirea câtorva pagini dintr-un roman bun sau un poem vă poate inspira și vă poate îmbunătăți starea ta de spirit. Dacă vă place să citiți, probabil că sunteți deja familiarizați cu încântarea de a fi absorbiți de o poveste încântătoare și de a deveni „prieteni” cu noi și noi personaje. Sau poate că sunteți pasionat de non-ficțiune, savurând faptele, o frază plină de umor sau o afirmație bine argumentată. Indiferent de situație, lectura poate emoționa și inspira. Vă poate expune la perspective diferite și vă poate distrage atenția de la griji. Mai mult, citirea unei relatări a suferinței altcuiva poate reînnoi aprecierea propriei vieți. Potrivit unui sondaj realizat în 2013 de Booktrust, o organizație caritabilă din Marea Britanie care promovează lectura, cititorii obișnuiți tind să: aibă o satisfacție mai mare în viață, să raporteze niveluri mai ridicate de fericire și să creadă cu adevărat că viața merită trăită. Cărțile audio oferă o alternativă excelentă la cărțile fizice, în cazul în care nu puteți face din lectură o „cutumă”, indiferent de motiv. (Da, ascultarea unei cărți audio este echivalentul unei lecturi!)

* Faceți-vă o listă – Faceți o listă de lucruri care vă fac fericiți și optimiști. Această tehnică vă va ajuta să vă ușurați stresul într-un mod pozitiv. De asemenea, faceți o listă a lucrurilor pe care trebuie să le faceți sau pe care le-ați putea realiza într-o zi. Cea mai bună sugestie ar fi să faceți o listă de sarcini în care să listați toate activitățile, sarcinile sau orice alte acțiuni pe care trebuie să le îndepliniți. Acesta este un mod bun de a rămâne concentrat și organizat și, de asemenea, de a îndeplini toate sarcinile fără să vă gândiți prea mult la ele.

* Dați micului dejun o notă specială – Stoarceți un suc ​​proaspăt, preparați-vă un smoothie sau pur și simplu bucurați-vă de un bol de fructe perfect coapte. Dacă în mod normal serviți fulgi de ovăz simpli și un bol de iaurt, presărați peste ele niște nuci și fructe de pădure, sau un pic de miere, sirop de agave sau de arțar. Dacă aveți obiceiul de a vă delecta cu un produs de patiserie sau o brioșă, faceți-vă timp pentru a-l încălzi la cuptor. Toate aceste mici amănunte contează mai mult decât credeți!

 * Luați un mic respiro în timp ce vă pregătiți – „Frumusețea” în a vă trezi un pic mai devreme este că nu veți fi nevoiți să duceți la capăt tot ce v-ați propus cu viteza luminii. Puneți-vă niște muzică (sau savurați liniștea), încetiniți ritmul și concentrați-vă asupra celor mai plăcute îndeletniciri matinale: mirosul săpunului, catifelarea unei creme, materialul moale și pufos al prosopului sau al halatului de baie, mireasma parfumului în care vă învăluiți, etc. Învățați să vă bucurați de orice vă înconjoară și vă face plăcere!

 * Fiți creativi –Hrănindu-vă creativitatea înainte de a merge la serviciu, este un mod minunat de a acorda prioritate acelor lucruri din viața dvs.cu adevărat importante. Pictați, desenați, colorați, scrieți două-trei dialoguri în cartea pe care v-ați propus s-o editați (chiar dacă e doar o joacă), tricotați câteva rânduri sau luați camera foto și imortalizați câteva scene din peisajul înconjurător în frumoasa lumină a dimineții.E simplu să credeți că nu aveți suficient timp pentru a vă dedica artei sau lucrului manual, dar puteți realiza o grămadă de lucruri interesante chiar și în 10 minute. Mai ales dacă înghesuiți în cele 10 minute toate ocaziile pe care le aveți!

 * Faceți ceva productiv și satisfăcător – Marinați niște pui pentru cină, încărcați mașina de spălat, faceți paturile sau lăsați mașina de spălat vase să meargă. Niciuna din aceste sarcini nu durează foarte mult, și faptul că seara când veniți acasă găsiți totul în perfectă ordine vă poate da o satisfacție enormă. Știți cum se spune: „Un lucru pe jumătate făcut este ca și terminat”.

 * Faceți câteva exerciții ușoare, stretching sau un pic de yoga – Este adevărat că, pentru a avea suficient timp să ajungeți la sala de sport dimineața, probabil este nevoie să vă treziți cu o oră mai devreme – dar chiar și cu acest timp limitat, puteți face câteva exerciții de yoga, o repriză de exerciții cardio sau chiar o rundă de jogging în jurul blocului.

* Faceți-vă planuri pentru o dimineață cu totul specială -Dacă aveți tendința de a trena lucrurile în diminețile din zilele lucrătoare, acest lucru se întâmplă întrucât simțiți că, spre deosebire de weekend, nu este nimic special sau pozitiv în legătură cu ziua respectivă. Până la urmă este o nouă zi de muncă, cu stresul și oboseala aferente. Faceți în așa fel încât să schimbați această atitudine! Plănuiți să vă opriți în drum spre serviciu la patiseria preferată, să cumpărați flori proaspete pentru birou, să vă întâlniți cu un prieten după-amiaza la o cafea, să vizitați o galerie de artă, să mergeți la film. Doar pentru că este o zi de lucru nu înseamnă că nu puteți avea parte și de ceva distractiv!

 * Plecați mai devreme, astfel încât să puteți avea o plimbare mai plăcută până la serviciu – Luați-vă bicicleta sau chiar mergeți pe jos, dacă este posibil. Plecați un pic mai devreme pentru a nu alerga să prindeți autobuzul. Eliminarea unei mici părți din stresul de dimineață poate aduce, cu siguranță, o notă pozitivă întregii zile. Mersul pe jos este o modalitate discretă de a ieși din spațiul obișnuit și de a găsi plăcere în lumea naturală. O plimbare poate ajuta la ameliorarea stresului și la promovarea emoțiilor pozitive prin stimularea instantanee a dispoziției, cum ar fi lumina soarelui și aerul proaspăt. De asemenea, poate trezi curiozitatea și creativitatea pe măsură ce observați păsări și plante pe care nu le-ați mai văzut (încercați o aplicație precum iNaturalist pentru a afla mai multe despre ceea ce vedeți). Dacă aveți acces la un spațiu natural, cum ar fi un parc sau o rezervație sălbatică, ar fi și mai bine. Dar, chiar și un bloc cu câțiva copaci frumoși sau unele „buruieni” înflorite pot duce la îndeplinire această misiune. Observarea împrejurimilor vă poate ajuta să vă păstrați gândurile „în prezent” și să maximizați plăcerea plimbării. Încercați să invitați chiar și un coleg/o colegă sau o persoană dragă, pentru a o face și mai plăcută.

* Urmați o rutină – Faceți întotdeauna o prioritate din a urma un regim. O rutină oferă un mod de viață structurat și organizat. Când rutina noastră zilnică este bine structurată, ne putem folosi ziua într-un mod mai bun. De asemenea, veți realiza că sunteți capabili să vă finalizați toată munca la timp și totuși vă puteți răsfăța cu anumite activități de divertisment, hobby-uri și sport. Deci, urmați o rutină zilnică și stabiliți un număr de ore pentru a dormi dar și o oră exactă de trezire. După cum am mai spus, trezitul devreme nu este doar sănătos pentru corpul nostru, ci este benefic și pentru îmbunătățirea sănătății mintale.

* Acceptați provocările și încercați să le faceți față – Dacă vă aflați într-o situație neplăcută sau dacă unele dintre deciziile dvs. v-au provocat necazuri, acceptați și găsiți o soluție pentru aceasta, în loc să vă tânguiți. Acceptarea provocărilor poate avea un impact pozitiv asupra minții și a conștiinței și vă va face mai puternic în fața unor situații mai dure din viitor.

* Aveți grijă de propria persoană – Nu uitați niciodată să aveți grijă de dvs. Când suntem într-o situație stresantă, ajungem să ne încordăm și să ne îngrijorăm fără să ne gândim la noi înșine. Ne ignorăm sinele, fie mâncând mese nesănătoase, fie oferind insuficientă odihnă corpului și minții noastre. Această ignorare ne poate dăuna mult mai mult și ne poate slăbi puterea de a face față stresului.

* Evitați distragerile – Pentru a vă relaxa pe deplin și a trăi o viață fără stres, eliminați pe cât posibil lucrurile care vă pot crea dependență sau și mai mult stres. Știți cum se spune: „Ceea ce nu știi nu te poate răni”. Aceste „distrageri” sunt în general tipurile de echipamente precum telefoanele mobile, laptopurile și televizorul. Chiar dacă prezența virtuală este la fel de importantă ca și cea fizică, devine puțin dificil să eliminăm complet aceste distrageri din viața noastră. Dar, putem măcar evita utilizarea acestora atunci când ne concentrăm la locul de muncă sau când ne aflăm alături de familie.

* Concentrați-vă și rămâneți conectat – „Concentrează-te și rămâi conectat” ar trebui să fie motto-ul vieții noastre. Când suntem concentrați pe propria muncă, putem să realizăm mai multe într-un mod mai productiv. Concentrați-vă pe munca pe care o efectuați și oferiți-i tot ce este mai bun. Acest lucru vă ajută să vă finalizați sarcinile mai repede și mai eficient. Prin urmare, rămâneți întotdeauna concentrați pe obiectivele pe care doriți să le atingeți.

* „Practicați” relațiile sănătoase – Nu este un secret pentru nimeni că relațiile sănătoase cu cei din jurul nostru sunt unele dintre cele mai mari aducătoare de fericire pe care le avem. Relațiile pozitive, de susținere și de respect reciproc pot face ca „victoriile” noastre să fie mai ușor de sărbătorit și ne pot feri de stres, atunci când ne confruntăm cu provocările inevitabile. Trucul este să oferiți înapoi tot sprijinul pe care îl primiți de la prietenii și familie și să eliminați relațiile toxice. Pentru a vă menține relațiile puternice, este important nu numai să vă faceți timp pentru prieteni și familie, să vă păstrați simțul umorului și să vă amintiți să vă distrați mai mult, dar și să fiți siguri că aveți abilități sănătoase de comunicare și rezolvare a conflictelor.

* Nu amânați – Nu vă lăsați de lucru pentru a doua zi! Finalizați sarcinile cât mai curând posibil. Procrastinarea este are efect negativ și stresant, iar dacă vă gândiți că și mâine este o nouă zi, aflați că acea zi va veni cu problemele și sarcinile ei. „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, este un proverb ce ar trebui scris cu majuscule în noi înșine, pentru a nu risipi timp prețios pentru niște treburi pe care dacă nu le faceți la vreme nu înseamnă că ați scăpat de ele ci doar că le-ați aglomerat într-un interval mai scurt, sau pur și simplu le-ați pierdut.

* Cultivați optimismul – Deși există mai multe lucruri în viață pe care le puteți schimba pentru a ameliora stresul, vor exista și lucruri cu care trebuie să vă confruntați zilnic – loc de muncă, familie, copii și alți factori neprevăzuți. Cu un stil de viață aglomerat și cu factori de stres care pot părea că ies de nicăieri, este important să aveți niște trasee rapide către fericire, astfel încât să puteți crea sau restabili sentimentele pozitive cât mai repede posibil. A ști ce vă face fericiți și practicarea câtorva „metode rapide spre fericire” în fiecare zi, poate fi o modalitate rapidă și ușoară de a vă ridica starea de spirit, în general, și de a face din fericire un obicei.

* Reduceți consumul inutil de energie – Anumite părți ale vieții tale vă pot epuiza energia. Psihologii se referă la acestea ca fiind niște toleranțe din partea noastră, putând consta în orice, de la o persoană care aduce energie negativă sau are cerințe, exigențe și orgolii, un birou dezordonat care vă obosește doar când vă uitați la el, sau chiar o anumită parte a zilei pe care v-ați dori doar să o evitați. De cele mai multe ori, ne obișnuim atât de mult cu aceste sleiri de energie, încât nu mai observăm câte dintre ele sunt prezente în viața noastră și nici nu încercăm să le eliminăm. Alteori, începem să ne simțim copleșiți de ele – de parcă am fi ciuguliți de niște ulii. Oricum ar fi, devenind mai conștienți de ele și reducând canalele de „scurgere” a energiei pozitive, atunci când puteți, veți deveni capabili să înmagazinați suficient timp și energie pentru a vă angaja în mai multe activități de tipul „vreau doar să fiu fericit”.

* Faceți loc pentru ceea ce este cu adevărat important pentru dvs. – În mod obișnuit, există atât de multe lucruri în programul zilnic pe care simțiți că trebuie să le faceți (și care vă provoacă stres), încât nu vă mai rămâne timp și pentru activități care vă plac și care sunt semnificative pentru dvs. Trebuie să eliminați unele dintre acele activități din categoria „stres” pentru a face loc celor din seria „satisfacție”. Acest lucru poate fi o provocare, dar cu siguranță nu imposibil și merită efortul necesar pentru a face schimbările necesare. Puteți învăța cum să creați un program plin de activități care vă poate face fericiți.

* Luați legătura cu cineva drag – În această eră a conexiunii digitale, mesajele text deseori depășesc apelurile telefonice de modă veche, ca metodă preferată de comunicare. Mesajele text sunt cu siguranță mai rapide și mai convenabile. Apelurile telefonice care durează un timp pot fi provocatoare atunci când aveți alte lucruri de făcut sau nu vă place să vorbiți la telefon. Cu toate acestea, vocea unei persoane dragi este o mică plăcere pe care mulți oameni tind să o ignore. Încercați să vă rezervați 10 sau 15 minute pentru a apela un prieten sau un membru al familiei. Auzindu-i râzând sau povestindu-le o întâmplare amuzantă vă poate aduce bucurie într-un mod în care un mesaj text, lipsit de tonul vocii, nu o poate face. Amintiți-vă că nu sunteți singurul care se va bucura de acest apel. Probabil că persoanei de la „celălalt capăt al firului” îi va înveseli și mai mult ziua.

* Gătiți – Oamenii se grăbesc adesea când vorba să mănânce, dar actul de a mânca poate aduce multă bucurie în viața ta de zi cu zi, dacă îi veți permite acest lucru. Pregătirea unor preparate delicioase este o modalitate de a face din bucătăria dvs. un loc mai fericit. Gătitul poate ajuta la calmarea anxietății, depresiei, stresului și a altor simptome de sănătate mintală. Există, de asemenea, un anumit tip de magie (sau mai degrabă, chimie) implicat în amestecarea ingredientelor și urmărirea lor pe măsură ce capătă forme complet diferite. Dacă ați frământat vreodată aluat sau ați bătut ouă, veți ști că procesul de gătire  poate deveni și un exercițiu de atenție – un alt truc pentru a aprecia momentele mici ale vieții pe măsură ce se întâmplă. Cu un internet plin de rețete care satisfac absolut orice nevoi dietetice, cum să nu încerci? Acțiunea de a găti se poate dovedi plină de satisfacții în sine, mai ales în momentul în care gustați ceea ce preparați, savurând un cu totul alt tip de plăcere.

* Faceți-vă un obicei din a privi cerul înstelat – Am vrea să lămurim de la bun început că stelele sunt lucruri destul de vaste, nicidecum mărunte. A vă rezerva câteva minute seara pentru a ieși afară și a privi în sus, totuși, este o mică acțiune care poate crea un mare sentiment de uimire și bucurie. Nu trebuie să fiți astronom pentru a aprecia frumusețea cerului de noapte. Rețineți orice constelație pe care o recunoașteți și încercați să găsiți câteva noi. Potrivit unor cercetări din 2014, care explorează beneficiile activităților pe timp de noapte în natură, observatorii obișnuiți raportează emoții pozitive precum relaxarea și mirarea, împreună cu un sentiment de legătură cu natura. Viața dvs., ca și o mare parte din univers, nu a fost încă explorată. Prioritizarea acestei explorări, în loc să vă concentrați asupra destinației, vă poate ajuta să vă bucurați de micile momente care vă vor conduce la cele mai mari satisfacții.

În loc de concluzie

Încurajându-vă să vă bucurați în egală măsură atât de lucrurile lumești, banale, cât și de momentele cu adevărat palpitante, vă puteți face viața mult mai frumoasă și mai bogată. În loc să treceți de la un scop plin de satisfacție la următorul, priviți viața însăși – și toate bucuriile simple pe care le are de oferit – ca pe o continuă recompensă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

http://www.houzz.com/ideabooks/64735183/list/simple-pleasures-rise-and-shine

https://www.healthline.com/health/enjoy-the-little-things#wake-up-early

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/de-stress/top-20-tips-for-a-stress-free-life/articleshow/20984083.cms

https://www.verywellmind.com/q-what-can-make-me-happy-3144558

https://thehealthminded.com/how-to-reduce-stress-and-enjoy-life/