Guvernul interimar ia în calcul o serie de măsuri în contextul creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale

Realizator: Cristian Bâcâin – Guvernul interimar ia în calcul o serie de măsuri pentru protejarea populaţiei şi a IMM-urilor, în contextul creşterii preţurilor energiei şi gazelor naturale şi al apropierii iernii. Premierul Florin Cîţu a precizat că printre aceste măsuri se numără amânarea plăţii facturilor, alături de plafonarea preţurilor şi de reducerea temporară la 5% TVA pentru energie pentru în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii.
Florin Cîţu: Forma exactă a amendamentelor va fi prezentat la comisii. Dacă Ministerul Finanţelor este de acord, s-ar putea ca temporar, pentru o perioadă de şase luni de zile, sau până la sfârşitul lui martie, să reducem TVA de la 19 la 5% pentru IMM-uri în această perioadă. Dacă nu am fi avut această creştere economică, dacă nu am fi avut mai multe resurse la buget, nu am fi putut să implementăm, pentru că, de exemplu, reducere de TVA înseamnă o gaură la deficitul bugetar, chiar pe cinci luni de zile. Ar însemna o creştere a deficitului. Ne interesează această perioadă în iarnă, când facturile sunt mai mari.
Realizator: Precizările premierului interimar Florin Cîţu au fost făcut în contextul evaluărilor agenţiilor Standard & Poor’s şi Moody’s care au reconfirmat ratingul României, iar una dintre ele chiar a îmbunătăţit perspectiva de la negativă la stabilă. Şeful guvernului a declarat că aceste evaluări reprezintă un semnal bun pentru investitori, dar și o obligaţie pentru partidele reformiste să nu lase guvernarea țării „în mâinile populiștilor și ale demagogilor” – după cum a subliniat Florin Cîţu.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 octombrie)