Scriitoarea Ana Blandiana este în competiţie pentru Premiul Literar European „Strega”

Realizator: Cristian Bâcâin – Scriitoarea şi militanta pentru libertăţi civice Ana Blandiana este în competiţie pentru Premiul Literar European „Strega”, aflat la a 8-a ediţie. Decizia juriului va fi anunţată azi, la Târgul Internaţional de Carte de la Torino. Cunoscuta poetă concurează cu singurul ei roman „Sertarul cu aplauze”, început sub regimul comunist şi terminat după Revoluţie. Corespondenta noastră Elena Postelnicu relatează:
Reporter: Scriitoarea Ana Blandiana face parte din grupul celor cinci finalişti ai Premiului European „Strega 2021”, cu volumul „Sertarul cu aplauze”, tradus în limba italiană de profesoara Luisa Valmarin:
Ana Blandiana: Asta este, trebuie să spun, o foarte mare bucurie pentru mine. Mi se pare o minune. Adică, mă încurajează să continui să scriu proză, ceea ce nu mi s-a mai întâmplat de la acest roman. Înţelegerea trecutului ne face să înţelegem şi reziduurile acestui trecut din societatea de azi. De ce înaintăm atât de greu? Pentru că există încă foarte, foarte mult praf din trecut.
Reporter: Premiul European „Strega 2021” va fi anunţat şi acordat în această seară în cadrul Salonului Internaţional de Carte de la Torino la Cercul cititorilor./lcoman/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 octombrie)