Zeci de mii de oameni au protestat, sâmbătă, la Roma, solicitând interzicerea organizaţiilor de extremă dreaptă

Manifestarea a fost o replică la protestul organizat cu o săptămâna în urmă de formaţiunea neofascistă Forza Nuova (Noua Forţă), în care manifestanţii au protestat împotriva obligativității certificatului verde şi care a degenerat în violenţe – a scris agenţia de ştiri italiană AGI. „Niciodată să nu mai fie fascism” – au scandat demonstranţii, care au făcut responsabili pe cei de la Forza Nuova pentru vandalismele comise cu şapte zile mai devreme. Vorbitorii au cerut autorităţilor interzicerea prin lege a organizaţiei Nuova Forza şi a celorlalte formaţiuni de extremă dreaptă. Demonstraţia a fost organizată de trei sindicate. Potrivit acestora, la proteste au participat 200 de mii de oameni, care au fost aduși în capitală cu autocare şi cu 10 trenuri speciale.

Presa italiană a apreciat numărul participanţilor la 50 de mii de persoane. „Nu trebuie să-i dăm o replică doar la „squadristi” (organizaţie paramilitară fascistă, care, înainte şi în timpul Celui de al Doilea Război Mondial, milita pentru dictatură şi propaga cultul violenţei n. r.), pentru că această piaţă (este vorba despre Piaza San Giovanni in Laterano, locul în care a avut loc demonstraţia, acesta fiind locul tradiţional al manifestaţiilor stângii politice n. r.) reprezintă pe toţi cei din această ţară, care refuză violenţa politică” – a spus secretarul general al Confederaţiei Sindicale Generale a Muncitorilor din Italia (CGIL), Maurizio Landini.

În urmă cu o săptămână, mai mulţi protestatari au atacat sediul CGIL, iar câţiva lideri ai Nuova Forza au fost reţinuţi de poliţie. La demonstraţia de ieri, secretarul general al Confederaţiei Muncitorilor din Italia (CISL), Luigi Sbarra a solicitat interzicerea organizaţiilor şi partidelor neofasciste şi neonaziste.

La protestele de sâmbătă, dintre partidele politice au participat şi reprezentanţii Partidului Democrat (de guvernământ), care au declarat că mai mult de 100 de mii de oameni au semnat iniţiativa lor legislativă, prin care solicită parlamentului interzicerea organizaţiilor de extremă dreapta.

Székely Ervin, RADOR