A fost stabilit calendarul de învestire a cabinetului propus de premierul desemnat Dacian Cioloş

Radiojurnal – Realizator: Cristina Dumitrescu – A fost stabilit calendarul de învestire a cabinetului propus de premierul desemnat Dacian Cioloş. Mâine, de la ora 10:00, sunt programate audierile în comisiile de specialitate a miniștrilor propuși, iar miercuri sunt programate dezbaterea și votul de încredere în plenul reunit asupra listei cabinetului și a programului de guvernare. Documentul conține, în primul rând, măsuri pentru combaterea pandemiei.
Dacian Cioloş, premierul desemnat: Programul nostru poate să pară dur, dar este necesar, pentru că în situaţii excepţionale este nevoie şi de măsuri excepţionale. Avem priorităţi pe domeniul sanitar, economic, energetic, lansarea Planului de Redresare şi Rezilienţă şi toate celelalte măsuri care presupun pregătirea pentru trecerea peste iarnă. Sperăm ca forţele politice din parlament să înţeleagă urgenţa şi să acţioneze cu bună credinţă.
Realizator: Pentru a fi învestit guvernul Cioloș are nevoie de 234 de voturi, iar USR are numai 80 de parlamentari. Liberali stabilesc în această seară cum se vor poziționa. Vicepreședintele PNL Florin Roman anunță că reprezentanții partidului au deja pregătite observațiile asupra programului de guvernare propuse:
Florin Roman: Deja lucrăm pe propriile comisii. Am inventariat programul de guvernare al celor de la USR cu care au venit în parlament și colegii noștri deja fac observații vizavi de fiecare pe domeniul de specialitate. Toate lucrurile astea le discutăm în interiorul partidului, iar atunci când avem ceva de anunțat anunțăm public.
Realizator: PSD va decide miercuri, înainte de votul de încredere pentru noul guvern, asupra modului în care va acționa în parlament. Prim-vicepreședintele partidului Sorin Grindeanu reafirmă că social-democrații insistă în continuare pentru organizarea alegerilor anticipate și cer ca până la acel moment guvernarea să fie asigurată de către tehnocrați.
Sorin Grindeanu: Dacă, în principiu, pică acest guvern, și are foarte mari șanse să pice cu cel mai mare număr de voturi, sigur se intră într-un calendar de negocieri și noi susținem în continuare că se merge spre ceea ce propunem de o lună, de când a început criza, alegeri anticipate.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 octombrie)