22 de cadre medicale din Republica Moldova au ajuns la Spitalul modular de la Lețcani

22 de cadre medicale din Republica Moldova au ajuns ieri la Spitalul modular de la Lețcani pentru a-i ajuta pe colegii români să facă față celui de-al patrulea val al epidemiei de COVID. Acestea vor fi detaşate acolo timp de 30 de zile. Potrivit managerului interimar al Spitalului de boli infecțioase din Iași, Florin Roșu, acest ajutor era necesar, având în vedere că, în curând, capacitatea de interinare în secția de terapie intensivă va fi mărită de la 30 la 48 de locuri, iar numărul de paturi pentru pacienții cu forme medii va crește de la 40 la 70.

Florin Roșu: Sistemul medical nu doar ieșean, ci sistemul medical românesc este aproape de colaps. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că rata de vaccinare este la un nivel nu mic, foarte mic. În continuare, populația nu dorește să se vaccineze, nu respectă măsurile de prevenție. Pentru a putea ajunge la capacitatea de îngrijire este nevoie de personal medical care, în momentul de față, nu este disponibil; de aceea aveam suportul colegilor din MAPN, iar în momentul de față primim raportul fraților noștri basarabeni.

Realizator: Polonia și Slovenia sunt și ele dispuse să ajute România în rezolvarea crizei sanitare cu care se confruntă. Președintele Klaus Iohannis a prezentat ieri situația din țara noastră în cadrul unei videoconferințe organizate în pregătirea reuniunii Consiliului European, care va avea loc joi și vineri la Bruxelles. La întâlnire au participat și premierii celor două state care și-au manifestat intenția de a ajuta România, precum și președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a angajat să faciliteze sprijinul la nivel european pentru țara noastră./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 octombrie