Audieri ale miniștrilor propuși să facă parte din cabinetul Cioloș în comisiile de specialitate

Realizator: Amalia Bojescu – La Palatul Parlamentului a fost o zi maraton de audieri ale miniștrilor propuși să facă parte din cabinetul Cioloș. Cu excepția lui Cătălin Drulă, propus la transporturi, toți miniștrii au primit avize negativ. Este și cazul lui Claudiu Năsui, propus pentru funcția de ministru al economiei, care a vorbit în cadrul audierilor despre necesitatea reformării companiilor de stat.
Claudiu Năsui: Să continuăm procedurile de numire a managementului pe OUG 109 și, de asemenea, numirile să fie făcute eminamente pe criteriul profesionalismului. De asemenea, trebuie să aibă loc un proces pe care l-am numit aşa, de decăpușare a acestor companii de stat. Vorbim despre instituții vechi, unele chiar criticate de Comisia Europeană. De asemenea, o prioritate mare reprezintă și listarea companiilor de stat, o cale prin care putem să garantăm că ceea ce se va întâmpla în aceste companii rămâne transparent.
Realizator: Aviz negativ a primit și Mihai Goţiu, propus pentru funcția de ministru al mediului. El a fost criticat în comisiile de specialitate că nu a prezentat un program detaliat al proiectului sale, iar președintele Comisiei de mediu, senatorul PSD Lucian Mazilu, a vrut să afle cum va gestiona problemele în domeniu.
Lucian Mazilu: Cum veţi dezbrăca haina de activist de mediu și o veți îmbrăcă pe cea de ministru, având în vedere că dezideratele, care sunt și în programul de guvernare: ape curate, fără gunoaie în natură, aer curat, trebuie transpuse prin politici publice, astfel încât să nu deveniți o frână în calea dezvoltării comunităților locale, să puteți colabora eficent cu colegii din cabinet ca să ajungem acolo unde probabil și USR îşi dorește, să dezvoltăm România și comunitățile locale.
Realizator: Stelian Ion, propus din nou la portofoliul Justiției, a primit și el aviz negativ. El a precizat că și-a îndeplinit întotdeauna atribuții cu bună știință și a vorbit despre prioritățile sale.
Stelian Ion: Trebuie degrevate instanţele, trebuie continuată lupta împotriva corupției. Propunerea noastră la capitolul justiție este structurată pe trei mari componente: partea de eficientizare a actului de justiție, respectarea independenței justiției, pentru care voi lupta întotdeauna. Unul dintre deziderate este desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 octombrie)